En högstadielärare sitter häktad misstänkt för skadegörelse och hot. Arkivbild.
En högstadielärare sitter häktad misstänkt för skadegörelse och hot. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Lärare häktad för skadegörelse och hot

En högstadielärare i Norrköping sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för sex fall av skadegörelse samt fem fall av olaga hot, skriver Norrköpings Tidningar (NT).

ANNONS
|

Skadegörelsen har bland annat varit riktad mot tingsrätten och åklagarkammaren i Norrköping, därför leds utredningen av Emma Berge vid åklagarkammaren i Växjö, som uppger för tidningen att hon planerar att väcka åtal på fredag.

Läraren fick sin nuvarande anställning i augusti, men är sedan tidigare dömd för bland annat blåljussabotage, stöld och narkotikabrott. Påföljderna har varit dagsböter och villkorlig dom.

Men enligt tidningen syns inte dessa brott i det obligatoriska utdraget ur belastningsregistret som ska lämnas in vid nyanställning inom skolan.

"Endast" lagförda brott som mord, dråp, grov misshandel, grovt rån, människorov, sexualbrott eller barnpornografibrott stoppar en person från att få jobba med barn och unga.

ANNONS

Principen "alla har rätt till en andra chans" gäller, om man sonat sitt brott, skriver NT. Tidigare brottslighet kan dock leda till uppsägning eller att man inte är aktuell för en tjänst om det kommer till arbetsgivarens kännedom.

ANNONS