Två unga kvinnor tittar på p-appen Natural cycles. Arkiv.
Två unga kvinnor tittar på p-appen Natural cycles. Arkiv.

Läkemedelsverket fortsätter utreda p-app

Läkemedelsverkets granskning av preventivmedelsappen Natural cycles fortsätter. Företaget har fram till i mitten av februari på sig att lämna in ytterligare dokumentation innan myndigheten kan fatta beslut om en åtgärd.

ANNONS
|

Det var i början av januari i år då Södersjukhuset i Stockholm anmälde p-appen till Läkemedelsverket efter att 37 kvinnor uppsökt abortkliniken efter att de använt företagets app som preventivmedel.

Läkemedelsverket inledde då en utredning där myndigheten begärde att få ta del av företagets egen dokumentation kring de anmälda graviditeterna.

Den visade på att antalet inrapporterade oavsiktliga graviditeter ligger i linje med vad som kan förväntas och därför vill nu Läkemedelsverket ha ytterligare dokumentation innan myndigheten kan besluta om åtgärder mot företaget. Åtgärder som till exempel förbud av p-appen i Sverige.

ANNONS

- Vi har påbörjat en fördjupad utredning. Företaget har fram till i mitten av februari på sig att komma in med ytterligare data och dokumentation. Tills dess kan vi inte lämna några kommentarer om möjliga åtgärder, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef för olyckor, tillbud och tillsyn av medicinteknik på myndigheten.

I ett mejl till TT skriver företaget att "Läkemedelsverket nu stängt alla individuella rapporter relaterade till oavsiktliga graviditeter" samt "inga åtgärder mot Natural cycles".

Men enligt Ewa-Lena Hartman pågår utredningen fortfarande och de individuella ärendena kopplas till den fortsatta utredningen. Läkemedelsverket har också begärt att få ta del av den tredjepartscertifiering, gjord av ett företag i Tyskland, som gett Natural cycles sin preventivmedelstatus i EU.

TT

Fakta: 28-dagars cykel

Menstruationscykeln pågår i snitt i 28 dagar och ungefär 14 dagar före mens sker ägglossningen då det finns chans för befruktning.

Det går att ta reda på när ägglossningen sker med hjälp av exempelvis tester som mäter hormonet LH. En till tre dagar före ägglossningen ökar hormonet, vilket är en signal till äggstocken att släppa ifrån sig ägget.

Efter att ägglossning har skett stiger kroppstemperaturen med 0,3 till 0,5 grader och ligger kvar på den nivån fram till nästa mens. Genom att varje morgon mäta temperaturen kan det alltså märkas när ägglossningen sätter i gång.

På marknaden finns både appar och p-datorer, däribland Natural cycles, som använder sig av mätningar av kroppstemperaturen för att räkna ut vilka dagar som kvinnan är fertil.

Källa: 1177 Vårdguiden, Natural cycles

ANNONS