Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inspektionen för vård och omsorg vill att en läkare fråntas legitimationen alternativt får en prövotid på tre år. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg vill att en läkare fråntas legitimationen alternativt får en prövotid på tre år. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Läkare riskerar legitimationen: "Oskicklig"

Efter minst sex allvarliga misstag bedöms en läkare vara så olämplig att legitimationen riskerar att dras in. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anser att han är grovt oskicklig och uppenbart olämplig i yrket, rapporterar P4 Blekinge.

Ett misstag gällde en tvååring som fick astmamedicin på grund av hosta och luftvägsproblem. När pojken två dagar senare kom till barnkliniken konstaterades att den utskrivna medicinen kunde ha lett till svikt i binjurarna och att det inte fanns några tecken på att han led av astma.

I ett annat fall avstod läkaren från att göra en egen bedömning när en gravid kvinna med kraftig blödning sökte vård. I stället hänvisades kvinnan till mödravården och en sjuksköterska fick ta hand om henne i väntan på ambulans.

Läkaren har bland annat varit verksam i Blekinge, men här har regionen inte noterat några avvikelser, enligt radion.

Om läkaren inte fråntas sin legitimation vill Ivo att han får en prövotid på två år.