Läkaren gjorde PCR-tester men analyserade aldrig proven. Nu döms han till fängelse. Personen på bilden har inget med det aktuella fallet att göra. Arkivbild
Läkaren gjorde PCR-tester men analyserade aldrig proven. Nu döms han till fängelse. Personen på bilden har inget med det aktuella fallet att göra. Arkivbild Bild: Johan Nilsson/TT

Läkare får ett års fängelse för falska tester

Läkaren sålde fejkade coronatester. Nu döms han till ett års fängelse.

ANNONS

Det var GP som avslöjade att svenskar som coronatestat sig för att kunna resa utomlands omedvetet använt sig av falska dokument. De hade gjort PCR-tester på en privatklinik i Göteborg för att få läkarintyg. Men några laboratorieanalyser av deras prover gjordes aldrig.

I juni åtalades den ansvarige läkaren för sju fall av bedrägeri, sju fall av grovt osant intygande samt två fall av urkundsförfalskning. Enligt åtalet ska läkaren ha lurat till sig sammanlagt 24 630 kronor från målsägandena.

Kliniken påstod under rättsförhandlingen att deras prover var analyserade av Sveriges största privata laboratorium Unilabs. Men det stämmer inte, enligt laboratoriet.

ANNONS

Läkaren döms av tingsrätten till ett års fängelse för bedrägeri, urkundsförfalskning samt osant intygande. Rätten ser allvarligt på bedrägeribrotten och att mannen ”I sin egenskap av läkare har utnyttjat den pågående pandemin för egen vinning” och att straffvärdet därför bedöms vara högre.

ANNONS