Konstitutionsutskottet frågar ut statsminister Stefan Löfven (S) om it-skandalen i Transportstyrelsen.
Konstitutionsutskottet frågar ut statsminister Stefan Löfven (S) om it-skandalen i Transportstyrelsen.

Löfven ville i KU inte peka ut någon skyldig

Statsminister Stefan Löfven (S) anser att han borde ha fått information om it-skandalen tidigare. Men han ville i KU inte peka ut vem som gjort fel.

ANNONS
|

Till sist var det Löfvens tur att frågas ut i riksdagens konstitutionsutskott (KU) om it-skandalen på Transportstyrelsen.

Statsministern medgav, precis som han har sagt tidigare, att informationsspridningen i regeringskansliet inte fungerat tillräckligt bra. Löfven tycker att han borde ha fått uppgifter om att polisens brottsmisstankar mot Transportstyrelsens generaldirektör lämnats över till åklagare i februari 2016.

Men han fick veta det först i januari 2017, nästan ett år senare, trots att informationen länge funnits på flera håll i regeringskansliet, bland annat hos näringsdepartementet och justitiedepartementet.

- I det här fallet har informationsövergivningen inte fungerat, sade Löfven.

ANNONS

På trappstegs avstånd

KU:s ordförande, moderaten Andreas Norlén, påpekade att Löfvens statsrådsberedning ligger i samma byggnad som justitiedepartementet.

- Det skiljer kanske 15 trappsteg, sade Norlén.

Han undrade hur Löfven kunde vara den siste ledande befattningshavare att få veta.

- Den interna informationsöverföringen fungerar väl i de flesta fall, men i detta fall borde den ha hanterats bättre, sade statsministern.

Löfven sade att han har ansvaret för att överföringen av information fungerar i regeringskansliet och han försäkrade att det finns tydliga rutiner för det. På frågan om huruvida bristen berodde på den mänskliga faktorn, svarade Löfven ja.

Men enligt honom går det inte att peka ut någon enskild person som bär skulden.

Flera avgick

Både den förra infrastrukturministern Anna Johansson (S) och förre inrikesministern Anders Ygeman (S) avgick sommaren 2017 på egen begäran sedan oppositionen hotat regeringen med en misstroendeförklaring.

Det är dock statssekreterarna och chefstjänstemännen som ska se till att relevanta uppgifter förs över mellan departementen. Därefter förs information uppåt till ministrarna.

ANNONS

KU-ledamöter undrade om det inte var Löfvens förra statssekreterare Emma Lennartssons fel, eftersom hon valde att avgå i slutet av förra sommaren.

- Den slutsatsen måste hon få dra, sade Löfven.

- Emma Lennartsson är en oerhört duktig och noggrann person.

Linde visste tidigt

EU- och handelsminister Ann Linde (S) var tidigare statssekreterare i justitiedepartementet. Hon fick redan hösten 2015 viss information om att Säpo inlett en tillsyn av outsourcingen på Transportstyrelsen. Borde hon på ett tidigt stadium ha informerat statsministerns statssekreterare om de risker som Säpo såg?

- Ann Linde har själv sagt att hon borde ha överfört den informationen, säger Löfven till journalister efter utfrågningen.

ANNONS

Men även om regeringens statssekreterare hade informerat varandra – och statsministern hade fått veta om it-skandalen tidigare – skulle inga andra åtgärder ha vidtagits än vad som skedde, hävdade Löfven.

- Det är kanske det som är paradoxen i det här, sade Löfven.

TT

Bakgrund: Detta har hänt

I april 2015 får IBM uppdraget att ta över Transportstyrelsens it-drift.

Flera gånger under 2015 beslutar generaldirektören Maria Ågren på Transportstyrelsen att avsteg kan göras från lagar som ska skydda känsliga uppgifter.

Sommaren 2015 inleder Säkerhetspolisen en tillsyn av överflyttningen av it-driften.

Under hösten får inrikesminister Anders Ygemans (S) statssekreterare Ann Linde viss information om Säpos tillsyn.

I januari 2016 inleds en förundersökning mot Maria Ågren om misstanke om att hon som chef tagit beslut som riskerar att röja sekretessbelagda uppgifter. Någon månad senare får även inrikesminister Anders Ygeman (S) information om händelsen.

I mars 2016 informeras försvarsminister Peter Hultqvist (S) om säkerhetsbristerna.

Först i början av januari 2017 får statsminister Stefan Löfven (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S), som ansvarar för myndigheten, vetskap om problemen.

I januari 2017 får Ågren sluta med motiveringen att "regeringen och den tidigare generaldirektören har haft olika syn på hur arbetet ska bedrivas".

Den 6 juli förra året avslöjar Dagens Nyheter att Ågren erkänt brott angående datahanteringen.

Den 27 juli meddelar Stefan Löfven att regeringen ombildas efter hot från Alliansen om misstroendeförklaringar av tre ministrar. Två statsråd lämnar regeringen i spåren av it-skandalen: Anders Ygeman och Anna Johansson.

Den 27 augusti avgick statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson med hänvisning till att hon tidigare hade gett felaktiga uppgifter om när hon fick kännedom om säkerhetsbristerna.

Alliansen hotade med misstroende även mot försvarsminister Peter Hultqvist, men Centern och Liberalerna röstade inte med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna för att avsätta Hultqvist. SD väckte också misstroende mot statsminister Stefan Löfven men var enda parti att rösta för det.

Den 25 januari i år inledde riksdagens konstitutionsutskott sina utfrågningar angående regeringens agerande gällande bristerna på Transportstyrelsen med att bjuda in dåvarande Säpo-chefen Anders Thornberg.

KU har sedan dess frågat ut avgångna ministrar och statssekreterare som hade nyckelroller, men även Maria Ågren. Sist frågas statsminister Stefan Löfven ut.

I början av juni ska granskningen vara klar och KU ska leverera ett betänkande.

ANNONS