Polisen utreder ett misstänkt grovt brott i Österåker. Arkivbild.
Polisen utreder ett misstänkt grovt brott i Österåker. Arkivbild.

Kvinna misstänkt för barnadråp i Österåker

Sedan ett dött spädbarn hittats i Österåker kommun norr om Stockholm har en kvinna anhållits. Hon är på sannolika skäl misstänkt för mord alternativt barnadråp.

ANNONS
|

Barnet hittades under söndagens städning i ett villaområde. Kvarlevorna fanns i en väska, enligt Aftonbladet, vars källor berättar att kroppen ska ha legat i väskan en längre tid.

Polis, åklagare och advokat är sparsamma med kommentarer i ärendet.

- Utredningen är inne i ett känsligt skede, säger kammaråklagare Rickard Wahlqvist vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm.

Ovanligt brott

Han bekräftar för TT att det rör sig ett spädbarn och att en person är frihetsberövad:

ANNONS

- Jag vill inte uttala mig om något hon har sagt i förhör.

Rickard Wahlqvist vill inte heller säga något om ett eventuellt släktskap.

Vad gäller det i Sverige ovanliga brottet barnadråp anger brottsbalken att en kvinna som dödar sitt barn vid födseln eller vid en tidpunkt då hon på grund av födseln befinner sig i "upprivet sinnestillstånd eller i svårt trångmål" kan dömas till fängelse i upp till sex år.

Akut stress

Generellt visar internationell forskning att när riktigt små barn dödas är mamman vanligtvis förövaren, enligt forskaren Henrik Lysell vid Västra Götalands kompetenscentrum om våld i nära relationer.

En riskfaktor är bland annat om mamman är mycket ung.

- Det är inte alls ovanligt att det handlar om graviditeter som undanhålls för andra, ibland till och med för sig själv. Kvinnan är liksom själv inte är medveten om att hon är gravid.

ANNONS

Ibland kan handla om ett akut stresspåslag kombinerat med en psykisk instabilitet.

- När barnet väl kommer blir ett sätt att hantera situationen att göra sig av med barnet. Vissa kvinnor kan försätta sig i dissociativa tillstånd, de är liksom utanför sin egen kropp när det sker, säger Henrik Lysell som inte uttalar sig specifikt om fallet i Österåker.

TT

ANNONS