Kungskobran Sir Vääs har rymt igen

Det var i lördags som kungskobran Sir Vääs rymde från sitt terrarium på Skansenakvariet. Under fredagen lokaliserade man ormen mellan väggar, men nu har den försvunnit igen, meddelar Tullverket.
”Under fredagen lyckades Sir Väs rymma igen”, skriver myndigheten på Facebook.

ANNONS
|

Kungskobran med namnet Sir Vääs hade bara befunnit sig i sitt nya hem på Skansenakvariet på Djurgården i Stockholm i ett par dagar när han under lördagen plötsligt var borta.

– Den var runt och undersökte ungefär som en hund som går in i en ny lägenhet och sniffar runt överallt för att kolla vad som finns, sa Skansenakvariets Jonas Wahlström när GP pratade med honom tidigare under fredagen.

Den två och halv meter långa giftormen hade lyckats rymma genom att trycka sig ut bakom en lampa i taket på sitt terrarium. Det visade övervakningsfilmer. Han fick då även smeknamnet Houdini, efter den berömda utbrytarkungen.

ANNONS

Tullverket gav sig in i sökandet och lyckades lokalisera honom i en mellanvägg.

Jonas Wahlström tillsammans med Sir Vääs, eller Houdini, som han numera kallas.
Jonas Wahlström tillsammans med Sir Vääs, eller Houdini, som han numera kallas. Bild: Skansenakvariet/TT

Tullen hjälpte till

Jonas Wahlström riktar ett stort tack till Tullmyndigheten som varit direkt inblandade i genombrottet.

– I natt lånade de ut portabla röntgenkameror. Tack vare dem har vi lokaliserat ormen till en innervägg, ganska nära det terrarium som den rymt ifrån.

Hur ska ni få ut honom?

– Först öppnar man ett hål i väggen så att man ser den. Sen är det inte så svårt att få ut den, bara man är van vid giftormar – och det har vi flera hos oss som är sedan 30-40 år tillbaka. Jag jämför med elektriker – det kan vara livsfarligt att koppla ström, men inte om man vet vad man gör.

Men på fredagseftermiddagen skrev Tullverket att ormen lyckats undkomma försöket att fånga in den. Det skriver myndigheten på Facebook:

”Fyra av våra tulltjänstemän skickades till Skansen för att lösa detta minst sagt slingriga uppdrag. Med sig hade de handburna röntgenapparater och trådkameror som vanligtvis används för att söka efter narkotika och andra förbjudna varor. Tack vare ett metodiskt arbete kunde Sir Väs till slut lokaliseras i en mellanvägg nära terrariet.

Nöjda och glada kunde våra kollegor avsluta insatsen men under fredagen lyckades Sir Väs rymma igen.

ANNONS

Fortsättning följer….”

Strax innan 14.00 rapporterade Aftonbladet att man hade varit nära att plocka ut kungskobran.

– Vi har ringat in honom så han kan inte ta sig vidare, men vi måste veta exakt var han befinner sig, sa Jonas Wahlström till tidningen då.

Kan snart visas för allmänheten

Jonas Wahlström berättade tidigare under fredagen att ormen klarar sig flera veckor utan mat, men att den säkert är lite törstig nu. Härnäst väntas den genomgå en allmän undersökning, men redan på måndag kan den vara tillbaka i terrariet för allmän beskådan – lagom till höstlovet för vissa delar av Sverige. Han räknar med ett stort intresse.

– Det här var inte den reklam som jag hade planerat, men hela världen har skrivit om den. Houdini är världsberömd. Det är väldigt skönt att att det är över nu så att vi kan öppna igen.

Det har enligt Skansen aldrig varit någon fara för besökare då man evakuerade Skansenakvariet. Sir Vääs har inte heller haft möjligheten att ta sig ut ur byggnaden.

Kungskobran är världens största giftorm och kan bli upp till sex meter lång. Ormen är såpass giftig att den kan döda en fullvuxen elefant.

LÄS MER:Avloppskamera hittade Sir Vääs

LÄS MER:Tredje natten på rymmen för kungskobran

LÄS MER:Kungskobra på Skansen slank ut

ANNONS