Sahlgrenska universitetssjukhuset kritiseras för att inte ha tagit hand om en patient på rätt sätt. Patienten avled. Arkivbild.
Sahlgrenska universitetssjukhuset kritiseras för att inte ha tagit hand om en patient på rätt sätt. Patienten avled. Arkivbild. Bild: Jonas Dagson/TT

Kritik mot Sahlgrenska efter dödlig felvård

ANNONS

En man avled efter att inte ha fått korrekt vård på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som därför får kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar Dagens Nyheter.

Den 45-årige mannen sökte mars i fjol hjälp för feber och ont i ena armen. En sjuksköterska misstänkte magsjuka och hänvisade mannen till Mölndals sjukhus för specialistundersökning av armen. Ingen läkare bedömde vårdbehovet.

Dagen efter avled mannen sedan hjärtat slutat slå. Det visade sig att en djup bakteriell infektion i armen lett till akut blodförgiftning.

"Patienten fick inte adekvat vård utifrån de symptom han uppvisade", skriver Ivo i sitt beslut.

ANNONS

Ivo noterar att sköterskan hade kort yrkeserfarenhet som legitimerad sjuksköterska. Hon kontrollerade inte mannens puls, blodtryck, temperatur eller syresättningen i kroppen. Sjukhuset följde inte bestämmelserna i patientsäkerhetslagen, konstaterar Ivo.

ANNONS