Moderaternas Ulf Kristersson återfinns åter i förtroendetoppen med 35 procent. Arkivbild.
Moderaternas Ulf Kristersson återfinns åter i förtroendetoppen med 35 procent. Arkivbild.

Kristersson toppar förtroendemätning

Ulf Kristersson (M) fortsätter ha ett stabilt förtroende bland väljarna enligt Novus senaste mätning. Den som gått starkast framåt senaste månaderna är dock Kristdemokraternas Ebba Busch Thor.

ANNONS
|

Moderaternas Ulf Kristersson ligger fortfarande i förtroendetoppen med 35 procent, enligt Novus nya mätning. Närmast efter honom återfinns Annie Lööf (C), 33 procent, och Stefan Löfven (S), 31 procent. Samtliga partiledares förtroende har stigit försiktigt med en till fem procentenheter sedan Novus junimätning.

- Det går att förklara med att det är ett valår och att det börjar bli fokus på att partiledarna faktiskt vill åstadkomma någonting, säger Torbjörn Sjöström, vd för opinionsföretaget Novus till SVT.

ANNONS

I förtroendebotten återfinns Miljöpartiets båda språkrör Isabella Lövin, 12 procent, och Gustav Fridolin, 13 procent. Den som tar det största klivet uppåt i förtroende är Kristdemokraternas Ebba Busch Thor som nu har 20 procent vilket är en förändring på fem procentenheter.

- Det beror på att det tidigare har kretsat mycket kring de tre stora partierna och regeringen. Men nu inför valet har Kristdemokraterna fått en mycket större del av rampljuset och fått vara med i en del debatter och det ger en ökad chans för ett ökat förtroende, säger Torbjörn Sjöström.

TT

Förtroendet för partiledarna

Undersökningen genomfördes i Novus Sverigepanel med 1 002 intervjuer på ett riksrepresentativt urval i åldern 18 till 79 år mellan 9 och 13 augusti 2018.

Andelen som anger att de har mycket eller ganska stort förtroende för partiledarna. Förändring i procentenheter jämfört med junimätningen anges inom parentes.

Ulf Kristersson (M) 35 % (+2)

Annie Lööf (C) 33 % (+1)

Stefan Löfven (S) 31 % (+1)

Jonas Sjöstedt (V) 29 % (+4)

Jimmie Åkesson (SD) 29 % (+3)

Jan Björklund (L) 24 % (+3)

Ebba Busch Thor (KD) 20 % (+5)

Gustav Fridolin (MP) 13 % (+4)

Isabella Lövin (MP) 12 % (+3)

Källa: Novus

ANNONS