Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anita Törsleff fick besök då Moderatledaren Ulf Kristersson kampanjade genom att knacka dörr med tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt (M) i Fisksätra i Nacka kommun.

Kristersson: Jag svartmålar inte Sverige

M-veteranen Carl Bildt och partiledaren Ulf Kristersson gav sig ut och knackade dörr i moderatfästet Nacka.

I Nacka är stödet starkt, men i opinionsmätningar på riksnivå dalar partiet till nivåer som ligger i nivå med när Anna Kinberg Batra meddelade sin avgång.

- Opinionssiffror var sådant man kunde ägna sig åt för ett antal månader sedan, säger Ulf Kristersson.

- Med åtta dagar kvar till valet så är det ganska poänglöst. Då betyder de ingenting. Då är det valdagen jag fokuserar på.

Tillsammans med tidigare utrikesministern Carl Bildt, som haft den statsministerpost Kristersson suktar efter, gav han sig ut i kommundelen Fisksätra för att knacka dörr.

Just i Fisksätra var Socialdemokraterna största parti i valet 2014 men i Nacka kommun som helhet fick Moderaterna 37,1 procent av rösterna i förra riksdagsvalet. Och de 30-tal kommunpolitiker och lokalt engagerade som samlades på parkeringen i blåa jackor på lördagen verkade långt ifrån nedstämda när det drog ihop sig för att prata med väljare.

- Det här har jag inte gjort på ett tag och det kan vara kul, säger Carl Bildt.

M-profilernas stopp görs dock inte med någon stark opinionsvind i ryggen på riksnivå. Partiet noterar 16,8 procent i en ny Sifo-mätning och 17,1 procent hos Demoskop.

"Jag har ju gjort det!"

Anita Törsleff kommer ut på trappen med ett måttband i ena handen för att titta på hur hon ska få plats med en värmeväxlare på utsidan av huset. Hon sneglar avundsjukt på grannens men hinner inte långt i sina planer innan entouraget med Kristersson och Bildt i spetsen kommer framstapplandes.

- Åh, gud. Är det hela maffian som kommer här?

- Det är inte hela maffian, bara halva, säger en kavajklädd Carl Bildt.

Anita Törsleff har bott i Fisksätra i över 30 år och röstat på Moderaterna i hela sitt liv.

- Jag gör alltid det, det ingår i sjukdomsbilden. Ja, vem fan ska man annars rösta på? säger hon.

I år har hon förtidsröstat. Varför har ni kommit just hit, undrar hon riktat mot de båda männen. Ulf Kristersson förklarar att lokalavdelningen tyckte att här kunde vara en bra plats för en rundvandring.

"Förtalar inte"

Kristersson svarar först nej på om det finns någon strategi med drygt en vecka till valdagen. Men sedan säger han att den går ut på att berätta hur Moderaterna tycker och tänker för så många som möjligt – sedan blir det upp till folket att bestämma.

- Vi pratar egen politik, förklarar egen politik, förtalar inte motståndarens, talar inte dumheter om andra.

Carl Bildt tycker att chefen gör ett bra jobb och tror att Kristerssons ton vinner i längden.

- Jag tycker att Ulf har etablerat ett lite annat tonläge, som är mera sakligt och resonerande. Det tror jag långsiktigt är väldigt bra.

Frågan är om sträckan kvar är lång nog.

Samtidigt har tonläget enligt vissa skruvats upp i denna valrörelse jämfört med tidigare. Den förre M-ledaren Fredrik Reinfeldt lyfter i en intervju i Dagens Nyheter fram sig själv som en förespråkare för optimism, och ger en ljus beskrivning av samhällets och världens utveckling – samtidigt som han tycker att vissa politiker, medier och människor på sociala medier målar en för mörk bild av verkligheten.

"Försökt vara nyanserad"

Är M-ledaren en bidragande faktor till det?

- Verkligen inte, jag tycker att jag sedan dag ett har försökt att vara nyanserad, alltid beskriva det jag värdesätter med Sverige, allt jag vill försvara och bevara. Och just därför är jag ibland kritisk för att vi äventyrar sådant som är viktigt. Men också peka på alla de problem som finns, säger Ulf Kristersson.

Han lyfter den uppmärksammade intervju han gav i Financial Times där han menade att Sveriges kris nu är lika allvarlig som under finanskrisen på 1990-talet då styrräntan höjdes till 500 procent.

- Svartmåla är för mig att säga att ”det går åt helvete, nu ska jag bevisa att det går åt helvete”. Sådant sysslar inte jag med.

Anita Törsleff vinkar glatt hej då när Bildt och Kristersson med pamfletter i hand tågar vidare mot nästa dörr i radhuslängan.

- Men vad trevligt att se er i levande livet, säger hon.

- Vi finns på riktigt också faktiskt, svarar Ulf Kristersson.