Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.

Kristersson: Inga förhandlingar med SD

Moderatledaren Ulf Kristersson tonar ned betydelsen av KD:s nya linje om att kunna förhandla med Sverigedemokraterna i enskilda frågor. Men M kommer inte att, om någon tror det, bli en del av ett nytt konservativt block. Samtal ja, men några förhandlingar blir det inte med SD, säger han till TT.

- Vi har inga som helst behov eller ambitioner att förhandla Moderaternas politik separat med Sverigedemokraterna, säger Kristersson och tillägger:

- Därför att det skulle antyda ett block som vi inte tänker bilda och som andra låtsas att vi vill bilda.

TT: Så ni och KD kommer inte att sitta och förhandla tillsammans, till exempel, med SD?

- Nej det kommer vi inte att göra.

Kristersson: Odramatiskt med KD

Kristersson kommenterar för första gången KD-ledaren Ebba Busch Thors nyproklamerade linje, även i ett inlägg på Facebook.

Busch Thor har öppnat för att föra samtal och förhandla med SD i enskilda sakpolitiska frågor, ett besked som fått stor uppmärksamhet och dömts ut av de rödgröna partierna såväl som av Centerpartiet och Liberalerna. Det jämförs med den linje som förra Moderatledaren Anna Kinberg Batra försökte få igenom i januari 2017 om SD, vilket ledde till interna konflikter i M.

Ett historiskt misstag, kallar Centerpartiets ledare Annie Lööf KD:s öppning medan Liberal-kollegan Jan Björklund talar om ett "sorgligt" beslut och ett steg mot det nya konservativa block med M, KD och SD som SD-ledaren Jimmie Åkesson drömmer om.

Moget och klokt, var Åkessons kommentar.

Ulf Kristersson tycker dock att det egentligen inte är någon större dramatik eller så mycket nytt i KD:s besked. Och för honom är det ytterligare ett belägg för den skadliga dans kring Sverigedemokraterna som han menar förlamar svensk politik.

- Så länge besattheten av SD fortsätter så kommer den att paralysera alla andra frågor och placera SD i centrum. Och det tror jag är mycket dåligt för svensk politik, säger han.

- Moderaterna har andra och större uppgifter än att diskutera Sverigedemokraterna. Det säger jag inte för att underkänna dem, utan vi måste också prata om vad vi ska göra i svensk politik.

Inga samtalsförbud

Medan Kristdemokraterna har ökat kraftigt i opinionsmätningarna från det goda valresultatet står M kvar och till och med backar i en del mätningar i jämförelse med sitt relativt dåliga stöd i valet.

TT: Vad betyder KD:s besked för Moderaterna?

- Det betyder nog i grund och botten ingenting alls, jag tror att Tobias Billström har sagt att det inte är så mycket dramatik som vi kan se det.

Han säger att alla partier samtalar med varandra, pratar och informerar i utskott, utredningar och andra sammanhang.

- Det är inget nytt alls. Men den fråga alla vill ha svar på är om Moderaterna vill vara med och bilda ett nytt nationalkonservativt block. Då är svaret nej, säger Ulf Kristersson som på Facebook framhåller att SD inte delar Moderaternas grundläggande värderingar.

Där skriver han också att Ebba Busch Thor har rätt i att det inte ska finnas några påhittade samtalsförbud i demokratiska församlingar. Respekt ska råda gentemot alla väljare och alla demokratiska partier.

Han fortsätter:

"Tidigare i veckan firade vi höstens borgerliga framgångar i landets kommuner och regioner genom att Alliansen tog över makten i Sveriges kommuner och landsting, SKL. Samtidigt har Alliansen spräckts på nationell nivå. Jag hoppas och tror att borgerliga partier hittar tillbaka till varandra, men nu är det uppenbart att vi i Moderaterna måste ha fokus på att utveckla och driva vår egen politik, och arbeta hårt för en ny regering."