Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Arkivbild.

Kristersson: Här talar man svenska

Tuffare krav på nyanlända och bättre förutsättningar för social rörlighet var två huvudteman i Ulf Kristerssons första jultal som moderatledare.

Det är med ett opinionslyft i ryggen efter två månader på posten som M-ledare som Ulf Kristersson håller sitt jultal.

- Står man inte ut med individualism, jämlikhet och jämställdhet, eller med lagar som ger barn och kvinnor egna rättigheter över familjen – ja, då är nog inte Sverige rätt land att bygga sig en framtid i, sade han inför hundratalet åskådare på Kulturhuset i Stockholm

Detta sedan han tryckt på att "i Sverige gäller svenska lagar".

Det var bättre förr

När det gäller det andra huvudtemat i talet, social rörlighet, var det bättre förr, enligt Kristersson.

- Det här tycker jag var något vi var riktigt bra på i Sverige förr i tiden men som vi tappat bort på vägen.

I inledningen av talet – som hölls under parollen Jämlikhet, gemenskap och individualism – gav han även sin syn på den så kallade #metoo-kampanjen. Den har enligt Kristersson blottlagt årtionden av övergrepp, trakasserier och mörkläggning.

- Det här måste leda till förändring.

- Men verklig förändring kommer inte förrän också många pappor pratar med sina söner om detta.

Mest applåder fick Kristersson när han i talet tog upp antisemitismen hoten och attackerna mot judar i Sverige. Han pekade i sitt tal på vikten av att vara lika fördömande mot alla hatbrott mot judar, oavsett om förövarna är vad han kallar "infödda nazister" eller "invandrare från Mellanöstern".

- Det gör mig beklämd att så många har så lätt att fördöma det ena, men så svårt att tala klartext om det andra, sade han i sitt tal.

Vill stoppa andra chans

Kristersson tycker själv att han har börjat bli varm i kläderna två månader efter att han tagit över partiledarjobbet. Och han gläds åt partiets ökade opinionsstöd nio månader inför valet 2018.

Att allianspartierna L och KD ligger runt riksdagsspärren påverkar inte alls Alliansens samarbete inför valet i september 2018, enligt Kristersson.

Han tillägger att han hoppas få med sig alla allianspartier för att därmed, tillsammans med Sverigedemokraterna, kunna stoppa den rödgröna regeringens förslag om att ge en andra chans att få uppehållstillstånd till studerande flyktingbarn som anlände före det att migrationslagstiftningen skärptes hösten 2015.

- Jag tycker regeringen begår ett allvarligt misstag och jag är glad över att ganska många håller med oss nu. Sedan får vi se vart det här landar till slut, säger han.

Hur det går med försöken att övertala Centerpartiet att rätta in sig i alliansledet i frågan och stoppa förslaget vill han inte sia om.

- Alla måste fatta sina beslut. Men jag tror att väldigt många nu ser riskerna i att börja mixtra med detta.