Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, tror att regeringens förslag kan ha viss effekt. Arkivbild.
Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, tror att regeringens förslag kan ha viss effekt. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Kriminolog: Kommer att ha ett visst signalvärde

Regeringen presenterar en rad förslag för att bättre bekämpa gängbrottsligheten.
– Mycket kommer att göra det lite lättare för polis och andra myndigheter att hantera problemen, men det kommer inte innebära en jättestor förändring i brottsligheten, säger kriminologen Manne Gerell.

ANNONS

Förslaget att göra det straffbart att involvera minderåriga i kriminell verksamhet är enligt Manne Gerell, verksam vid Malmö universitet, i grunden en god idé.

– Men utan större effekt. Dels kommer det inte vara ofta man får en fällande dom. Dels kommer det när man får en fällande dom handla om en person som skulle bli fälld för ett annat brott ändå. Men det skadar inte och kommer att ha ett visst signalvärde, säger han.

Polisen föreslås också få söka igenom källarförråd, bilar och lägenheter utan konkret brottsmisstanke. Det är något polisen redan har goda möjligheter till, enligt Manne Gerell.

ANNONS

– Det kan göra det lite lättare för polisen. Men det måste också vägas mot att det ibland kommer att uppfattas som ett intrång i den personliga integriteten, säger han.

"Man träffar målgruppen"

Socialdemokraterna föreslår även en höjning av minimistraffet för grovt vapenbrott från två till fyra år. 2018 skärptes straffet från ett till två år, vilket i praktiken innebär häktning i väntan på rättegång.

– Det tycker jag var smart tänkt. Den här nya höjningen är inte lika viktig, lika nyttig, men den träffar rätt. Få personer blir tagna för grovt vapenbrott som inte har en koppling till kriminella gäng och nätverk. Man träffar målgruppen och kan inkapacitera personer som är involverade i skjutningar eller hanterar vapen, säger Manne Gerell.

Bland de föreslagna åtgärderna lyfter kriminologen fram satsningarna på att ge tullen fler verktyg, som fler kameror, för att stoppa vapensmuggling.

– Kameror är ofta ett viktigt verktyg. Men det behövs också mer personal. Det ser man genom att polisen tar fler vapen än tullen. De flesta vapen polisen tar inne i landet har passerat via en gränsövergång, säger han.

Inspiration från Danmark

Med inspiration från Danmark vill regeringen att gängkriminella ska kunna få upp till dubbelt så hårda straff.

Enligt Manne Gerell har de många danska åtgärderna mot gängen genom åren haft effekt.

ANNONS

– Danskarna har gjort någonting vettigt, men det är svårt att säga vad av det de gjort som fungerat. Somliga pekar mer på de sociala insatserna, medan andra på det polisiära och straffrättsliga. Ingen har lyckats värdera det och säga säkert vad som gjort vad.

ANNONS