Sydsvenska handelskammaren har vänt sig till Högsta förvaltningsdomstolen för att få stopp på gränskontrollerna. Arkivbild.
Sydsvenska handelskammaren har vänt sig till Högsta förvaltningsdomstolen för att få stopp på gränskontrollerna. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Kräver slopad gränskontroll: "Olagligt"

Gränskontrollerna vid Öresund är olagliga, hävdar Sydsvenska handelskammaren, som vänt sig till Högsta förvaltningsdomstolen för en rättslig prövning.

ANNONS
|

– De bryter mot svensk lag och EU-rätten. Därför begär vi en rättslig prövning, säger Stephan Müchler, vd på Sydsvenska handelskammaren, till Sydsvenskan.

Gränskontrollerna bryter mot Schengenavtalets regler om öppna gränser, hävdar han. Handelskammaren hänvisar bland annat till en dom i EU-domstolen april 2022, som innebar att Österrike inte har rätt att genomföra inre gränskontroll.

– Det är ju helt okej att gränspolisen kollar inresande utifrån särskilda misstankar och enligt ett stickprovsförfarande. Men det är ju olagligt att sätta Schengenavtalet ur spel genom att tvinga varje resenär att visa pass vid inresan till Sverige, säger Müchler till tidningen.

ANNONS

Kontrollerna försvårar för pendlare som dagligen ska ta sig mellan Sverige och Danmark. I anmälan till Högsta förvaltningsdomstolen lyfter handelskammaren situationen för pendlare som tvingats byta tåget mot bilen för att få livet att gå ihop och de stora merkostnader detta medför.

Men även för samhället som helhet medför gränskontrollerna ett högt pris när pendling och fungerande arbetsmarknad kring Öresund försvåras, argumenterar Sydsvenska handelskammaren.

ANNONS