Metoden att undersöka asylsökandes knän med magnetkamera för att bedöma ålder är kritiserad. Arkivbild.
Metoden att undersöka asylsökandes knän med magnetkamera för att bedöma ålder är kritiserad. Arkivbild.

Krav på utredning av åldersbedömningar

Regeringen bör tillsätta en oberoende granskning när det gäller medicinska åldersbedömningar av asylsökande. Det anser Statens medicinsk-etiska råd (Smer).

ANNONS
|

- För oss är det noga att proceduren är rättssäker och vi tycker att det finns för många oklarheter kring de här metoderna, säger Kjell Asplund, ordförande för Smer, som skickat en skrivelse till justitiedepartementet.

Rådet presenterade 2016 ett etiskt ramverk för medicinska åldersbedömningar – som består av magnetröntgen av knä och undersökning av visdomständernas mognad.

Nu bedömer Smer att en ny analys behövs av hur väl barns rättigheter tas till vara samt hur frågor kring integritet och rättssäkerhet hanteras i processen.

ANNONS

Särskilt skyddsvärde

Smer har under lång tid sammanställt och bedömt den kritik som riktats mot åldersbedömningarna från myndigheter, medier och andra.

Huvudsakligen handlar det om huruvida Rättsmedicinalverket (RMV) på ett rättvisande sätt redovisar aktuella osäkerheter och risker kopplade till den medicinska åldersbedömningen i utlåtandena. Smer anser exempelvis att det är allvarligt om risken för felbedömning i vissa fall är större än vad RMV anger.

- Frågan har väldigt många tekniska aspekter, men vi har fokuserat på det etiska. Just barn har ett särskilt skyddsvärde och särskilda rättigheter, säger Kjell Asplund.

- Vi vill att det görs en oberoende granskning av vilka metoder som används. Hur är det med det vetenskapliga underlaget? Hur gör man när man väger ihop de två metoder som används?

Internationell utredning

Frågan är infekterad och vem som skulle hålla i en oberoende granskning är oklart, men Kjell Asplund öppnar för en utländsk utredning.

ANNONS

- Det har vi lämnat till justitiedepartement. Men det är en ganska smal krets i Sverige som kan de här frågorna och många har redan tagit position. Vi tänker att det skulle kunna finnas en internationell expertis som också arbetar med åldersbedömningar.

TT

Fakta: Bedömning av ålder

De medicinska åldersbedömningarna av asylsökande består av två undersökningar.

Den ena är en röntgenundersökning av visdomständerna, den andra en magnetkameraundersökning av knäleden. Dessa utförs av leverantörer som Rättsmedicinalverket upphandlat.

Efter undersökningarna gör en rättsläkare ett rättsmedicinskt utlåtande om vilken ålder den asylsökande har. Det görs med olika standardsvar.

Utlåtandet blir sedan en del i den stödbevisning som Migrationsverket använder sig av i beslut om uppehållstillstånd.

Undersökningen görs efter samtycke och utförs bara i de fall där Migrationsverket tvivlar på den asylsökandes ålder. Om personen nekar beslutar Migrationsverket på det underlag som finns. Sannolikheten är då stor att personen bedöms vara över 18 år.

Rättsmedicinalverket fick uppdraget av regeringen i maj 2016.

Källa: Rättsmedicinalverket

ANNONS