Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Flera miljöorganisationer har gått samman och kräver att regeringen ska driva på för ett heltäckande ålfiskestopp i EU. Arkivbild.

Krav på totalt ålfiskestopp

Flera miljöorganisationer försöker nu gemensamt stoppa ålfisket. Världsnaturfonden WWF, Naturskyddsföreningen och Coalition Clean Baltic har gemensamt skrivit ett öppet brev till regeringen där de kräver att Sverige driver på för ett heltäckande ålfiskestopp i EU.

"Ålens situation är fortfarande kritisk för artens överlevnad. Det är oroande att ålbeståndet nu enbart uppskattas till några få procent av vad det var 1970", säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén i ett pressmeddelande.

Inför årets ålfiskesäsong beslutade EU om ett fiskestopp för ålar över 12 centimeter under tre sammanhängande månader i perioden september 2018–januari 2019. I Sverige är stoppet mellan 1 november och 31 januari. Enligt miljöorganisationerna är det då det fiskas som minst ål.

Brevskrivarna vill att regeringen ska förtydliga Havs- och vattenmyndighetens uppdrag så att kommande fiskestopp läggs så de får som störst effekt på ålbeståndet.