Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Arkivbild.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Krav på skarpa åtgärder i partisamtal

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch tackar ja till partisamtal om våld mot kvinnor. Hon vill dock att sådana samtal leder till konkreta åtgärder.

ANNONS

I ett öppet brev till partiledarna skriver Busch att "om det är ett möte som är ämnat att diskutera och förhandla konkreta åtgärder så kommer vi gärna."

Det var jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) som i söndags uppgav att hon bjuder in till partisamtal om mäns våld mot kvinnor. Bakgrunden var flera uppmärksammade fall de senaste veckorna där kvinnor misstänks ha mördats av män de har eller har haft en relation med.

Konkreta förslag

Busch skriver att KD anser att även justitieministern bör delta i sådana överläggningar. Hon uppger också att KD kommer att ha med sig en lista på konkreta förslag.

Till exempel att fotboja alltid ska övervägas vid kontaktförbud, även vid ordinärt kontaktförbud, att fysiska överträdelser av kontaktförbud alltid ska innebära fängelse och att minimistraffen för grovt kvinnofridskränkning och fridskränkning ska höjas.

ANNONS

Även Centerpartiets ledare Annie Lööf har tackat ja till partisamtal. C vill se höjt minimistraff för grov kvinnofridskränkning och kriminalisering av kontrollerande beteende.

Likt Busch anser Lööf att det vore bra om justitieminister Morgan Johansson (S) eller inrikesministern Mikael Damberg (S) är med.

M deltar

Moderaterna kommer att vara med, men avvaktar formerna för mötet och en formell inbjudan, innan man vet vilken partiföreträdare som ska skickas.

Moderaterna hänvisar dock till att partiet i riksdagen redan har lagt motioner om flera konkreta förslag mot män som slår kvinnor. Till exempel höjt minimistraff för grov kvinnofridskränkning, sänkt gräns för häktning, skärpta straff för överträdelser av av kontaktförbud och möjlighet att använda elektronisk fotboja redan vid ordinära kontaktförbud. M:s inställning är att det snabbaste vore att partierna röstar för de motionerna i riksdagen senare i vår.

Peter Wallberg/TT

Tea Oscarsson/TT

ANNONS