Krav på Wikström att lämna styrelseuppdrag

Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström rekommenderas att lämna sina omstridda styrelseuppdrag om hon vill vara partiets toppnamn i EU-valet. Partiet är oroligt för att frågan ska ta all uppmärksamhet i valkampanjen.

ANNONS
|

Liberalernas valberedning hade ett telefonmöte på onsdagen och var enig om att rekommendera partiets förstanamn att lämna sina styrelseuppdrag.

- Vårt främsta argument är att vi är oroliga för att det ska ta uppmärksamhet från hennes viktiga uppgift som vår ledande kandidat att föra ut partiets politik. Det är den oron vi såg och det är därför vi hoppas att hon kan följa vår rekommendation, säger valberedningens ordförande Olle Schmidt till TT.

ANNONS

Under torsdagen har L:s partistyrelse också haft ett telefonmöte om frågan.

Dubbla stolar

Olle Schmidt är noga med att poängtera att Wikström inte har försökt att dölja sina uppdrag eller har gjort något fel. Det handlar om att man tror att frågan kommer att skymma andra viktiga frågor under valkampanjen och att det kan uppfattas som att Wikström sitter på dubbla stolar.

- Vi i valberedningen gjorde en felbedömning och det är jag som ordförande som bär huvudansvaret för det, säger Schmidt.

Han har talat i telefon med Cecilia Wikström och meddelat valberedningens rekommendation.

- Men det är hennes sak att bestämma hur hon ska göra, säger Olle Schmidt.

Liberalerna har redan fastställt listan till EU-valet. Orsaken till att valberedningen ändå agerar i detta sena skede är SVT:s rapportering om Wikströms styrelseuppdrag i två företag, Beijer-Alma och Elekta. Hon får totalt 70000 kronor i ersättning, samtidigt som hon har ett heltidsuppdrag som EU-parlamentariker.

ANNONS

Ställt ultimatum

Uppgifterna ska ha fått den avgående partiledaren Jan Björklund att ställa ett ultimatum: lämna sidouppdragen eller dra tillbaka din kandidatur, rapporterar flera medier.

Att som parlamentariker ha sidopuppdrag är tillåtet så länge intäkterna redovisas, vilket Wikström har gjort. Ledamöter uppmanas däremot att undvika intressekonflikter.

Wikström har tidigare sagt att hon förstår att det finns en risk för dubbla lojaliteter, men att bolagsuppdragen inte gör henne jävig. På frågan om hon på grund av sina sidouppdrag kan satsa fullt på politiken svarade hon:

- Jag har hög arbetskapacitet och har efter tio år i EU-parlamentet fått sådan rutin att jag kommer klara av detta också. Det är helt förenligt med mitt uppdrag som EU-parlamentariker.

Cecilia Wikström har suttit som EU-parlamentariker sedan 2009 och har även figurerat i diskussionen om tänkbara efterträdare till Jan Björklund.

Rättad tidigare version: Wikström kan tvingas lämna sin kandidatur, inget annat.

TT

ANNONS