Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Uppemot 25 centimeter snö kan falla i stora delar av Svealand och södra Norrland. Arkivbild.

Kraftigt försenade flyg i snöovädret

SMHI varnar för att upp mot 25 centimeter snö kan falla i stora delar av Svealand och södra Norrland under kvällen. Arlanda flygplats har bara en bana öppen på grund av snön.

Arlanda har gått ner på så kallad enbanedrift på grund av det ymniga snöfallet.

- Det innebär att man använder en bana i stället för två. Prognosen säger att det ska bli några grader varmare under kvällen och då hoppas vi att det lägger sig, men just nu är det kraftiga förseningar på Arlanda, säger Åsa Öhman vid 17.30-tiden.

Förseningarna är på minst 45 minuter och flera avgångar har ställts in. Flygplatsens snöröjning går på högvarv.

- När det snöar så kraftigt hinner man i princip bara röja rent innan man får börja om igen. Det gör att det är så pass få flyg som kan släppas i väg och tas emot. Det kommer mitt i rusningstiden, säger Åsa Öhman, som uppmanar resenärer att hålla koll på flygplatsens sajt.

Samtidigt meddelar flygbolaget Finnair i ett pressmeddelande att 41 av deras avgångar på torsdag ställs in. Det gäller bland annat flera flyg mellan Stockholm och Helsingfors. Finnair kommer att kontakta berörda resenärer.

Besvärligt på vägarna

Halka och snö gör det besvärligt på vägarna i bland annat Stockholmsområdet, Dalarna och Västmanland.

- Det är vinterväglag på många ställen, men jag har inte fått in några större olyckor, säger Thomas Johansson, presskommunikatör på Trafikverket.

Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen, uppger för SVT Nyheter att det varit en del trafikolyckor i Stockholms län och att trafiken går trögt på de stora vägarna.

15 till 25 centimeter

Den kraftiga nederbörden orsakas av ett lågtryck som dragit in över mellersta Sverige.

- I söder faller det främst som regn, eller snö som övergår i regn, och i Svealand som snö, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Mest snö, 15 till 25 centimeter, blir det från Dalarna och norrut. I Värmland väntas mellan 5 och 15 centimeter snö under onsdagskvällen, medan det blir runt 10 centimeter i Örebro, Västmanland, Uppsala och på Roslagskusten.

- Nederbörden kommer att ligga kvar lite längre i södra Norrland och försvinna bort under morgonen. I Värmland och Örebro drar det bort i kväll och då övergår det också till regn, säger Moa Hallberg.

Varning för ishalka

Regnet i söder innebär att vägarna kan bli glashala – och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för ishalka.

- Vägbanorna värms inte upp lika snabbt som luften vilket gör att de fortfarande kommer att vara kalla när regnet faller. Det gör att det fryser på snabbt och blir halt, säger Moa Hallberg.

När lågtrycket passerat strömmar det in kylig luft norrifrån, vilket ger minusgrader under resten av veckan i större delen av landet. Plusgrader blir det bara i landets sydligaste delar.

- Vädret blir lugnare. Mest kyligt.