Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Allt fler som fått utvisningsbeslut lämnar Sverige frivilligt, och tvångsutvisningarna minskar. Arkivbild.

Kraftig minskning av antalet tvångsutvisningar

Allt fler personer med ett utvisningsbeslut lämnar landet frivilligt, samtidigt som tvångsutvisningarna minskar kraftigt. Det visar en ny rapport som Svenska Dagbladet tagit del av.

Fram till augusti i år lämnade 1 552 personer landet frivilligt, mot 1 604 under 2016 och drygt 1 000 under 2015. Vad förändringen beror på är oklart, men en lagändring som gjordes förra sommaren kan inverka. Tidigare fick personer med ut- eller avvisningsbeslut rätt till boende och ekonomiskt bidrag om det ansågs att de hade för avsikt att försöka återvända.

- Men det är en spekulation. Vi vet inte om det här är en trend som kommer att hålla i sig eller om den är tillfällig, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolisen, till SvD.

Hittills i år har 1 134 personer utvisats med tvång, att jämföra med i snitt 2 700 personer per år de senaste fem åren. Enligt polisen har minskningen att göra med att man tvingats lägga resurser på annat, men också att ärendena blivit svårare: fler saknar id-handlingar, och fler personer går under jorden.