- Vi tar bort kravet som funnits på att det måste vara fråga om nära anhörig för att brottet ska vara ringa, säger justitierådet Mari Heidenborg.
När de två männen blev stoppade vid Öresundsbron hade de med sig två flyktingar i bilen. De åtalades och dömdes till tre månaders fängelse för människosmuggling av normalgraden i hovrätten.
Två fall tidigare
En av männen valde att överklaga till Högsta domstolen som ändrar domen till ringa människosmuggling och därmed sänker straffet till dagsböter.
- För att det ska vara ringa så ska det framstå att det är av ideella skäl som man hjälper en utlänning in i landet, säger justitieråd Mari Heidenborg.
Två fall av människosmuggling har prövats av Högsta domstolen. I det ena var två män från Göteborg åtalade för att ha smugglat in två flyktingar i sin bil.
God vilja
Enligt tingsrättens dom ska de två männen ha sett flyktingarna, som var i dåligt skick, vid en vägkant i Danmark. De ska ha bjudit flyktingarna på mat och skjutsat dem till Sverige. Vid betalstationen på Lernacken blev de stoppade och berättade då att de "kört över männen av god vilja".
- Det är vissa kriterier som ska vara uppfyllda för att det ska bedömas som ringa. Det ska ha avsett enstaka utlänning, fritt från ersättning och det ska ha varit en engångsföreteelse, säger Mari Heidenborg.
I det andra fallet åtalades två män från Tyskland för att ha kört en flykting från Danmark till Sverige. De dömdes till böter i tingsrätten, men straffet skärptes även där till tre månaders fängelse i hovrätten.
Även i det fallet valde en av männen att överklaga till Högsta domstolen, som ändrar straffet till dagsböter för ringa människosmuggling.