Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordeas kontor i Märsta utsattes under onsdagen för ett väpnat rån. Arkivbild.

Kontantfritt Nordeakontor utsatt för rån

Nordeas kontantfria kontor i Märsta blev under onsdagen utsatt för ett väpnat rån, ett brott som blir allt mer ovanligt. Rån mot banker i Sverige har minskat kraftigt sedan 2008.

Fyra beväpnade män rånade under onsdagen Nordea i Märsta, norr om Stockholm. Polisen är förtegen om hur rånet har gått till och om rånarna fick med sig något från bankkontoret. Men enligt Nordea är kontoret i Märsta kontantfritt.

- Det finns inte kontanter på det kontoret. Mer än så kan vi inte kommentera, utan det här är ett ärende för polisen. Vi skapar oss just nu en bild av vad som har hänt, säger Afroditi Kellberg, presschef på Nordea till TT.

Att banker utsätts för rån är något som har minskat kraftigt sedan 2008, visar statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet.

- Alla storbytesrånen har ju haft sin storhetstid tidigare, först bank- och postrån, sedan värdetransportrån och värdedepårån under mitten av 2000-talet, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid Polisen.

Minskningen kan bland annat förklaras med att kontanthanteringen överlag har minskat på landets banker och att man även har försökt se till att göra kontanthanteringen säkrare.

- Man har haft mycket preventivt arbete. Det har blivit svårare med bankrån, säger Sven Granath och tillägger:

- Sedan har kanske kunskapen försvunnit i de miljöerna där man gör det här, och det är väl därför vi ser att fler har gett sig in i den professionella narkotikahanteringen för att tjäna pengar.

Även om mängden kontanter på banker i Sverige har minskat, och på många ställen försvunnit helt, finns det fortfarande bankkontor som hanterar kontanter.

- Men det är inte alls samma mängder, säger Sven Granath.