Inspektionen för vård och omsorg riktar skarp kritik mot socialtjänsten i Oxelösund för deras agerande i samband med det barnadråp som skedde förra sommaren. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg riktar skarp kritik mot socialtjänsten i Oxelösund för deras agerande i samband med det barnadråp som skedde förra sommaren. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Kommunen kritiseras efter barnadråp

ANNONS

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) riktar skarp kritik mot socialtjänsten i Oxelösund för deras agerande i samband med det barnadråp som skedde förra sommaren, rapporterar Södermanlands Nyheter.

– Vi har börjat titta på Ivo:s kritik och utifrån den ska vi göra en handlingsplan och förbereda ett svar utifrån de påpekanden vi fått. Kritik från Ivo är ett lärande, säger Katarina Haddon till tidningen.

I september i fjol dömdes en kvinna för dråp. Detta efter att hennes barn hittats död i en lägenhet i centrala Oxelösund ett par månader tidigare. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård.

Nu har Ivo granskat kommunens agerande i ärendet och konstaterat flera brister, skriver SN. Det rör sig bland annat om hanteringen av de orosanmälningar som kommit in, samt det beslut som togs utifrån dessa. Vård- och omsorgsnämnden ansåg inte att kvinnans barn var i behov av omedelbart skydd.

ANNONS

Vidare påpekas att tillräckligt underlag inte har inhämtats i ärendet, att utredningarna inte hanterats skyndsamt och att kommunen lämnat felaktiga uppgifter.

ANNONS