Om olyckan är framme på en isig trottoar eller gångstig kan kommunen bli skadeståndsskyldig. Men bara om den varit "vårdslös". Arkivbild.
Om olyckan är framme på en isig trottoar eller gångstig kan kommunen bli skadeståndsskyldig. Men bara om den varit "vårdslös". Arkivbild.

Kommunen kan vara ansvarig för halkolyckan

Om olyckan är framme och du halkar utomhus kan kommunen vara skadeståndsskyldig. Men bara om det är kommunens mark och om den varit "vårdlös" i sitt sätt att bekämpa halkan.

ANNONS
|

Varje år kostar halkolyckor på grund av isiga och hala vägar och gångstigar samhället miljontals kronor, både i form av sjukvårdskostnader och produktivitetsbortfall. Förutom personligt lidande kan olyckan dessutom resultera i en privatekonomisk smäll i form av sjukskrivning och inkomstbortfall.

Vad få känner till är dock att kommunen kan vara skadeståndsskyldig om olyckan är framme, till exempel om du halkar på en isfläck på trottoaren. Men bara om kommunen varit "vårdslös".

- Alla fastighetsägare har ett underhållsansvar för snöröjning och halkbekämpning, och det gäller även kommunerna för den mark de ansvarar för, säger Karolina Reinholdsson, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

ANNONS

Rutingranskning

TT: Men hur vet man om kommunen varit vårdslös?

- Man gör en bedömning där man exempelvis tittar på om kommunen haft bristfälliga rutiner gällande snöröjning och halkbekämpning. Men det ska vara rimliga åtgärder och proportionerligt. Om det handlar om en trottoar där det rör sig väldigt mycket människor är kraven högre, än om det exempelvis handlar om en skogsglänta, säger Karolina Reinholdsson.

TT: Vilka avgör om kommunen varit vårdslös?

- Alla kommuner har en ansvarsförsäkring, så bedömningen görs av detta försäkringsbolag. Om man inte är nöjd med beslutet kan man få det prövat hos en extern tillika oberoende nämnd.

Bildbevis

TT: Vilka belopp kan det handla om?

- Det beror helt på vad man råkar ut för, men om man får bestående men kan man kräva ersättning för det på skaderättslig grund och då kan man få ersättning för medicinsk invaliditet. Du kan även ha rätt till ersättning för inkomstbortfall, ärr, sveda och värk, vårdkostnader med mera, säger Karolina Reinholdsson.

ANNONS

Att tänka på, säger Karolina Reinholdsson, är att det kan vara bra att dokumentera inte bara eventuella skador utan också platsen där olyckan inträffade, exempelvis med hjälp av fotografier och vittnen.

TT

Fakta: Strategi för färre olyckor

Trafikverket har tagit fram en strategi för säkrare gångtrafik, "Gemensam inriktning för säker gångtrafik 1.0", där flera olika intressenter ska verka gemensamt, och riktar in sig på bland annat fallolyckor och halka.

Varje år skadas cirka 3500 gående allvarligt i fallolyckor i trafikmiljön, och det drabbar i hög grad kvinnor och äldre personer

Trafikverket nämner ett antal prioriterade insatsområden för just gångtrafikanter och halka, som säker utformning av gåendes infrastruktur, drift och underhåll samt säkra vinterskor och smarta skydd.

Källa: Trafikverket

ANNONS