Så här tänker sig EU-kommissionen att deras ”gröna digitala certifikat” kan se ut.
Så här tänker sig EU-kommissionen att deras ”gröna digitala certifikat” kan se ut. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Klart för EU-gemensamt vaccinbevis

Allt är nu riggat för ett europeiskt vaccinbevis från den 1 juli. Men för ressugna svenskar kommer beviset till en början inte att vara komplett.

ANNONS

EU:s medlemsländer gav på fredagsmorgonen det sista formella klartecknet för att det gemensamma covidbeviset ska kunna bli verklighet.

Tanken med vaccinbeviset är att du enkelt ska kunna visa om du är vaccinerad mot, har haft, eller testat negativt för covid-19.

– Förhoppningsvis kan det här leda till att vi får ett pass där man på olika sätt kan verifiera sin status och därmed kan resa lätt och smidigt, så man slipper osäkra intyg och långa köer, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Sverige ligger långt framme när det gäller att få vaccinbevisen på plats och flera andra länder använder sig av den svenska tekniska lösningen, enligt Ygeman.

ANNONS

Men till en början kommer covidbeviset endast kunna visa om du är vaccinerad mot sjukdomen eller inte.

Olika källor

Myndigheten för digital utveckling (Digg) projektleder arbetet med de svenska covidbevisen.

TT: Är det en eller två doser av vaccinet som kommer att krävas för att få resa?

– Det är helt och hållet upp till respektive mottagarland, så det måste man ha koll på. Vaccinationsbeviset visar bara de uppgifter som finns i vaccinationsregistret, säger Mats Snäll, chef för digital utveckling på Digg.

TT: När kommer beviset även kunna visa om jag har haft covid-19 eller testat negativt för sjukdomen?

– Vi arbetar för fullt med detta nu. Från EU:s sida har man sagt att det finns en tid, att under en sexveckorsperiod efter första juli införa alla typer av covidbevis, säger Mats Snäll och fortsätter:

– Den stora svårigheten är att de legala förutsättningarna för alla de här bevistyperna egentligen är klara först nu, i och med det här beslutet, varför vi inte har kunnat utveckla de här tjänsterna fullt ut. En utmaning är att uppgifterna om de negativa testerna och tillfrisknandebevis kommer från andra källor än vaccinationsregistret och då blir det mer komplicerat att få de processerna att fungera, eftersom det omfattar andra leverantörer av data.

ANNONS

TT: Men när tror du att de här två andra bevisen kan vara klara?

– Vi har inga datum satta ännu. Vi vill inte binda upp oss, för när vi har allting på plats, då driftsätter vi och då kan det ske med bara någon dags varsel.

Inga antikroppar

Tillfrisknandebevisen kommer inte att utgöras av antikroppstester, eftersom de inte bedöms som tillräckligt tillförlitliga. I stället ska bevis för att du testat positivt för sjukdomen användas – med antagandet att du har tillfrisknat.

Ett annat möjligt hinder är det svenska förfarandet där den misstänkt sjuke oftast testat sig själv.

– I EU-förordningen står det att tester som avser positiva testresultat ska ha utförts med stöd av hälso- och sjukvårdspersonal. Om det här är ett problem eller inte utreds just nu av socialdepartementet, säger Mats Snäll.

Det är alltså inte så mycket teknikutvecklingen som försvårar arbetet, utan juridiken och processerna kring bevisen.

Anders Ygeman konstaterar att förutsättningarna för att ha kompletta system på plats den 1 juli ser väldigt olika ut i olika EU-länder.

– Men de allra flesta EU-länderna kommer att kunna läsa av de här intygen då, så att svenskar kan använda dem för att resa, säger han.

ANNONS