Kinas reaktion på ett polisingripande i Stockholm kan ses som ett test, enligt FOI-experten Jerker Hellström. Arkivbild.
Kinas reaktion på ett polisingripande i Stockholm kan ses som ett test, enligt FOI-experten Jerker Hellström. Arkivbild.

"Kina testar gränserna för vad som kan göras"

Kinas reaktion på den uppmärksammade händelsen där tre kinesiska turister blev bortkörda från ett Stockholmshostel är ett test, säger FOI-forskaren Jerker Hellström.

ANNONS
|

Polisingripandet i Stockholm den 2 september har lett till stora rubriker i de stats- och kommunistpartikontrollerade medierna i Kina. Kinesiska myndigheter varnar sina invånare för att resa till Sverige och landets ambassad i Stockholm beskriver det som hände som ett "brutalt övergrepp" av den svenska polisen.

- Det här är verkligen en oproportionerlig reaktion från den kinesiska ambassaden, på något som inte ens ledde till en utredning, säger Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker med inriktning på Östasien vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

ANNONS

- Man försöker vinna politiska poänger från kinesiskt håll.

Människorättsfråga

Kinas agerande kan ses i ljuset av andra politiska frågor som inte faller landet i smaken, enligt Hellström. Han tänker till exempel på den diplomatiska tvisten mellan Kina och Norge när Nobels fredspris tilldelades den kinesiske människorättsförsvararen Liu Xiaobo.

Frågan om den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina, har sedan en tid tillbaka ansträngt relationerna mellan Sverige och Kina. Dessutom var den tibetanske buddhistledaren Dalai lama på besök i Malmö förra veckan.

- I det här fallet tror jag att det är särskilt intressant att kritisera Sverige i och med att Sverige är en stark förespråkare för respekt för mänskliga rättigheter. Det använder man sig av retoriskt och hävdar att Sverige kränker kinesiska medborgares rättigheter, helt taget ur luften, säger Jerker Hellström.

Offensivt utrikes

Kinas alltmer offensiva utrikespolitik har ökat landets inflytande, inte minst ekonomiskt, på flera kontinenter. I Sverige tar ambassaden allt oftare kontakt med svenska medier och kritiserar högljutt rapporteringen i frågor som anses vara känsliga.

ANNONS

När det gäller hostelincidenten lär ambassadens agerande vara förankrat i Peking, påpekar Jerker Hellström. Som han ser det ser Kina en möjlighet att testa hur hårt man kan gå fram.

- Det finns nog många syften, men ett övergripande är att bli mer aktivt snarare än reaktivt och att i högre grad diktera villkoren i frågor som har med Kina att göra, och då inte bara landets kärnintressen, säger Hellström.

"Kommer skada Kina"

- Det kommer att skada Kina i det långa loppet om man fortsätter på det här sättet. Sverige kommer att stå fast vid sina normer och värderingar och göra det tillsammans med andra likasinnade partners, först och främst inom EU.

TT har sökt Kinas ambassad för en kommentar. I en intervju med Aftonbladet dementerar ambassadören Gui Congyou att Kinas agerande har med Gui Minhai-frågan att göra. Enligt honom använder "vissa svenska individer" gissningar och påhitt för att kritisera Kina.

ANNONS
TT

ANNONS