Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter sätter upp bilder av den försvunne förläggaren Gui Minhai i Hongkong 2016. Arkivbild.

Kina bekräftar fängslad svensk

Kina bekräftar på tisdagen att den svenske förläggaren Gui Minhai är under "tvångsåtgärder", en vanlig kinesisk omskrivning för fängslad. I januari fördes han bort av civilklädda poliser när han var på väg till den svenska ambassaden för ett läkarbesök.

Geng Shuang, talesperson vid det kinesiska utrikesdepartementet, bekräftar att Gui Minhai är under "tvångsåtgärder" under en presskonferens i Peking.

I ett uttalande under gårdagen krävde utrikesminister Margot Wallström (S) att Gui Minhai frisläpps. Hon fördömer Kinas agerande efter att civilklädda poliser fört bort Minhai från ett tåg på väg till läkare i sällskap med svenska diplomater.

"Det är mycket allvarligt att den svenske medborgaren Gui Minhai fortfarande är fängslad i Kina. Det brutala ingripandet i januari mot en svensk stödinsats genomfördes trots kinesiska upprepade försäkringar om att Gui Minhai vid tillfället var en fri man", skriver Wallström i uttalandet.

Hon säger också att det kinesiska agerandet skett i strid med grundläggande internationella regler om konsulärt stöd.

"Den nuvarande situationen väcker också frågor om tillämpningen av rättsstatens principer, däribland förbudet mot godtyckliga frihetsberövanden. Vi kräver att vår medborgare ges möjlighet att träffa svensk diplomatisk och medicinsk personal och att han frisläpps så att han kan återförenas med sin dotter och familj", skriver Wallström