Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KD vinner sympatisörer. Här partiledaren Ebba Busch Thor under valvakan i EU-valet nyligen. Arkivbild.

KD vinner sympatisörer

Var tionde väljare säger sig nu sympatisera mest med Kristdemokraterna. En fördubbling jämfört med för sex månader sedan. Samtidigt går det bakåt för Moderaterna.

I maj i år svarade 10,5 procent att de sympatiserar mest med KD, jämfört med 5,2 procent i november 2018, visar den andra delen av SCB:s partisympatiundersökning. Den mäter vilket parti man står närmast och har mest sympati för, vilket inte alltid är samma sak som det parti man röstar på.

Dyker man djupare ner i siffrorna ser man att KD har störst stöd bland äldre väljare, men partiet ökar i alla åldersgrupper. Till exempel var det bara 2,9 procent bland 18-24-åringar som hade KD som bästa parti i november 2018. Ett halvår senare är siffran 7,3 procent.

Dystert för M

Samtidigt som KD vinner terräng, går Moderaterna bakåt. 16,9 procent säger sig stå närmast M i maj, jämfört med 20,3 procent i november i fjol. Mest tappar partiet bland väljare över 45 år.

SCB har även frågat vilket parti som de tillfrågade tycker är näst bäst. Där märks den senaste tidens förändringar i svensk politik tydligt. För KD-sympatisörerna är M det näst bästa partiet, följt av SD. Och kärleken verkar besvarad.

M:s sympatisörer har KD som sitt näst bästa parti, följt av L. Och för SD-sympatisörerna är KD näst bäst, följt av M.

Hur ser det då ut för S, MP, C och L som kommit överens om 73-punktsprogrammet som ska styra politiken framöver?

Centerpartiets sympatisörer har Liberalerna som sitt näst bästa parti, följt av Socialdemokraterna. Liberalerna, som varit djupt splittrade i om partiet skulle stödja Ulf Kristersson eller Stefan Löfven som statsminister, har C som sitt näst bästa alternativ, följt av M.

Miljöpartiets sympatisörer står näst närmast S, medan S-sympatisörerna har Vänsterpartiet som sitt andrahandsalternativ.

Stabilt i LO-lägret

SCB-mätningen bryter ner siffrorna på flera olika undergrupper, som till exempel ålder, kön och facktillhörighet. Där kan man se att KD ökar bland i stort sett alla fackanslutna. Däremot har ingen förändring skett i LO-medlemmarnas sympatier för S och SD. Precis som för ett halvår sedan har knappt 41 procent mest sympati för S och nästan 23 procent för SD.

Liberalerna hamnar i denna mätning över fyraprocentsspärren till riksdagen. 5,1 procent svarar att de står närmast L, vilket är ungefär samma som i november i fjol. I förra veckans SCB-mätning hamnade dock partiet under spärren, men då var frågan vilket parti man skulle rösta på om det vore val i dag.