Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KD:s ekonomiskpolitiske talesperson vill se fler tingsrätter ute i landet. Arkivbild.

KD vill öppna nya tingsrätter ute i landet

Kristdemokraterna satsar på fler domstolar i sin vårbudgetmotion som presenteras på torsdag. Fem nya tingsrätter, en ny hovrätt och en ny kammarrätt föreslås.

Satsningen kostar 560 miljoner kronor år ett och därefter 400 miljoner kronor per år i en varaktig anslagshöjning. Bakgrunden är den ökade satsningen på polisväsendet, som i sin tur kommer att öka trycket på domstolarna.

- Vi vill göra det på ett sätt så att vi vänder trenden att rättsväsendet ständigt centraliseras, det vill säga att vi ökar rättsväsendets fysiska närvaro i landet, säger Jakob Forssmed.

Funnits tidigare

Ytterst är det regeringen som avgör frågan, men KD föreslår att en tingsrätt öppnas i Arvika, Västervik, Örnsköldsvik, Katrineholm och Värnamo. En ny hovrätt föreslås inrättas i Karlstad och en kammarrätt i Malmö. Därtill föreslås en ny hyres- och arrendenämnd i Örebro.

Det är inte på grund av brottsutvecklingen på dessa orter som KD nu föreslår att det inrättas tingsrätter där. Huvudskälet är att de flesta tidigare har haft det.

Närmare medborgarna

- Det finns en poäng i att när staten flyttar eller bygger ut verksamhet i landet så är det verksamheter som har en relation till medborgarna där. Till skillnad från när regeringen flyttar Strålsäkerhetsmyndigheten till Katrineholm. Den skulle kunna ligga var som helst, säger Jakob Forssmed (KD).

Förslagen som presenteras i KD:s motion är ett svar på regeringens vårproposition och handlar om aviseringar inför höstens budget. Flera partier har pekat på behovet av att öka resurserna till domstolsväsendet i takt med att polisens resurser förstärkts.