Partiledaren Ebba Busch Thor talar vid Kristdemokraternas kommundagar i Örebro förra helgen.
Partiledaren Ebba Busch Thor talar vid Kristdemokraternas kommundagar i Örebro förra helgen.

KD-analys: Håll fast vid Alliansen

Kristdemokraternas valanalys varnar partiet för att fjärma sig från Alliansen. Partiet rekommenderas också profilera sig mer på lag och ordning, samt på integration.

ANNONS
|

I partiets valanalys får partiledaren Ebba Busch Thor en stor del av äran för att KD lyfte sig från under tre procent i opinionsmätningarna före valet, till ett resultat i riksdagsvalet på 6,3 procent.

"Aldrig förr i partiets historia har dess partiledare spelat så stor roll för partivalet", står det i valanalysen.

Valanalysgruppens ordförande Erik Slottner konstaterar att Busch Thor hade större roll i valframgången än den förre partiledaren Alf Svensson hade i succévalet 1998.

Locka fler

När det gäller de politiska sakfrågorna så var sjukvård, skola och utbildning samt lag och ordning viktigast för KD-väljarna.

ANNONS

KD:s sociala profil, främst inom sjukvård och äldrefrågor ses av valanalysgruppen som ett framgångsrecept.

Men samtidigt pekar man på att KD har stor potential att locka till sig fler väljare på områdena migration, integration samt lag och ordning.

- Vi har lågt förtroende i de här frågorna. Det är ett problem för oss, säger Slottner.

En majoritet av både partiets väljare och de potentiella väljarna tycks föredra en mer restriktiv flyktingpolitik medan partiet lägger fram förslag om en mer generös politik på området, står det i analysen.

Rekommendationen är att partiet gör klokast i att fokusera på integration framför migration.

Valanalysgruppen anser också att det finns möjligheter att föra en stramare linje inom området brott och straff för att på sätt lägga sig närmare sina egna väljare.

Håll fast vid Alliansen

En annan rekommendation är att partiet bör hålla fast vid Alliansen, eftersom många av partiets väljare inte vill se Sverigedemokraterna i en regering.

"Det vore därför med hög sannolikhet ett stort misstag av KD att på olika sätt fjärma sig från Alliansen", står det i analysen.

ANNONS

Där står dock också att många av KD:s väljare gärna ser närmanden till SD.

"Partiets olika företrädare bör därför inte särbehandla SD eller vara oroliga om SD skulle stödja partiets förslag i olika sakfrågor", skriver valanalysgruppen

För två veckor sedan öppnade Ebba Busch Thor för att förhandla med SD i enskilda frågor. Den linjen har stöd från valanalysgruppen.

En förutsättning för ett sådant förhållningssätt är dock, enligt valanalysen, att det inte leder till ett regelrätt samarbete eller koalitionsbyggande med SD.

TT

ANNONS