Tidigare Fi-ledaren Victoria Kawesa åtalas för upphovsrättsbrott. Arkivbild.
Tidigare Fi-ledaren Victoria Kawesa åtalas för upphovsrättsbrott. Arkivbild.

Kawesa åtalas för upphovsrättsbrott

Tidigare Fi-ledaren Victoria Kawesa åtalas för upphovsrättsbrott.

ANNONS

Brottet ska ha begåtts under en föreläsning vid den nationella konferensen för genusforskning vid Linköpings universitet i november 2016.

Doktoranden Therese Svensson, som forskar vid Göteborgs universitet, var på konferensen och upptäckte att Kawesa använde sig av hennes material i en powerpoint-presentation.

- Målsägandens uppsats har använts olovligt, och utan tillstånd. Upphovsmannens namn har inte heller angetts, säger Anna Ginner, kammaråklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm.

ANNONS

Bett om ursäkt

TT: Hur är bevisläget?

- Jag anser att jag kan förvänta mig en fällande dom. Straffskalan sträcker sig från böter till fängelse i två år. Om hon fälls så anser jag att man kan förvänta sig dagsböter, svarar Ginner.

I juni delgavs Kawesa, som doktorerar vid Linköpings universitet, misstanke om brott för att ha plagierat en annan forskares verk. Enligt Kawesa handlar det om ett misstag från hennes sida. Hon har bett om ursäkt och publicerat en rättelse.

Kawesa var tidigare partiledare för Fi men avgick tidigare i september i år. Enligt henne själv hade avgången ingenting med brottsanklagelserna att göra.

Plagieras mycket

Bara en bråkdel av forskningsplagiaten upptäcks, enligt Stefan Eriksson som är docent i forskningsetik vid Uppsala universitet:

- Det är tyvärr en ganska vanlig företeelse i forskarvärlden. På studentsidan, varav en hel del är doktorander, har vi runt 500 anmälda och granskade fall per år i Högskolesverige. Och det är bara toppen av ett isberg.

ANNONS

- För att vara plagiat ska det vara allvarliga fall av vilseledande som skett med intention eller med grov vårdslöshet. Och det är inte så himla lätt att bevisa. Om den som anklagas försvarar sig med att källan föll bort av misstag blir det ord mot ord, säger Eriksson som uttalar sig generellt och inte specifikt om Kawesas fall.

Han pekar på att det finns två aspekter av plagiat:

- Dels som ett upphovsrättsligt brott i domstol, dels som ett forskningsetiskt problem när den moraliska upphovsrätten har blivit kränkt. En upphovsman har rätt att få sitt material erkänt när någon annan använder det genom att till exempel citera och låna idéer.

TT

Fakta: Bakgrund till brottsmisstankarna

I våras polisanmäldes Fi:s partiledare Victoria Kawesa misstänkt för plagiat av en annan forskares verk.

Vid konferensen där brottet ska ha begåtts visade Victoria Kawesa upp ett antal power point-sidor med text, hämtade från ett publicerat verk av doktoranden Therese Svensson. Det framstod, enligt Göteborgs universitet där Svensson då var verksam, som att det var sin egen forskning som Kawesa presenterade.

Forskaren polisanmälde Kawesa på uppdrag av Göteborgs universitets doktorandkommitté.

Victoria Kawesa, som har bett om ursäkt och även publicerat en rättelse, har sagt att det handlar om ett misstag från hennes sida.

I juni delgavs Kawesa misstanke om brott. Förundersökningen pågår fortfarande.

Victoria Kawesa är doktorand i genusvetenskap vid Linköpings universitet.

ANNONS