Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Karlshamns socialförvaltning låter ekonomi snarare än behoven styra insatser mot utsatta barn, anser socialsekreterare i kommunen. Arkivbild.

Karlshamn anmäls till Ivo

Ett flertal socialsekreterare i Karlshamn slår larm om felaktiga beslut om insatser för utsatta barn inom kommunens socialtjänst. Socialsekreterarna har nu gjort en lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), uppger BLT. De anser att insatserna styrs av socialförvaltningens ekonomi snarare än behoven.

Anmälarna skriver att det inte handlar om enstaka fall, utan att det är ett systematiskt tänk att låta de ekonomiska motiven styra.

”De risker som detta medför är att barn som far illa fortsätter att fara illa även efter att socialtjänsten blivit inblandad. Denna risk bedöms vara hög och påtaglig”, skriver de.

Bland fallen som tas upp märks ett där ett spädbarn som misstänks ha blivit utsatt för skakvåld inte bedömts vara utsatt för risk och får vistas kvar hemma. Det trots att barnet och ett äldre syskon även anses vistas i en miljö som beskrivits som misär.