Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni under Liberalernas turné med utfrågning av partiledarkandidaterna.
Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni under Liberalernas turné med utfrågning av partiledarkandidaterna.

Kampen om partiledarposten höjer tonläget i L

Liberalernas Nyamko Sabuni riktar hård kritik mot sin rival om partiledarposten, Erik Ullenhag. Hon anklagar honom för att inte ha tagit itu med problemen i förorterna och för att romantisera mångkulturen.

ANNONS
|

Tre kandidater ska bli en. Om drygt tre veckor väljer Liberalerna sin nya partiledare. Johan Pehrson, Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag är de som slåss om platsen. I en intervju i Expressen sticker Nyamko Sabuni ut armbågarna mot Erik Ullenhag och anklagar honom för att ha misslyckats med integrationen i Sverige när han tog över hennes post som integrationsminister 2010.

- Det ska bli intressant att se om Ullenhag, som varit ganska oprecis i sina ståndpunkter än så länge, svarar på det här, säger Svend Dahl, doktor i statsvetenskap och liberal ledarskribent, till TT.

ANNONS

Kontroversiell fråga

I ett uppmärksammat uttalande i intervjun säger Sabuni att "mångkultur är inte något att eftersträva".

- Det skapar isolerade öar av olika kulturer och etniciteter och nationaliteter. Det har inte varit en framgång, säger Sabuni.

I en video som hon senare lagt ut på Facebook försöker hon nyansera sina uttalanden och menar att artikeln i Expressen inte ger en fullständig bild av hennes syn på migrationspolitiken. Hon säger att hon värnar asylrätten, månar om allas rätt till sin kultur och att hon inte avsett att angripa Erik Ullenhag.

Väcker debatt

Artikeln i Expressen har väckt diskussioner även bland liberaler. Vissa anser att mångkultur är en liberal självklarhet och andra menar att Sabuni kritiserar själva mångkulturalismen, säger Svend Dahl.

- Det är få liberala aktiva som känner sig hemma i de här frågorna så utan tvekan är det kontroversiellt.

ANNONS

- Frågorna kring migration och integration har varit laddade inom svensk politik länge och det är de bland aktiva liberaler också.

Erik Ullenhag säger till Expressen att han som integrationsminister arbetade för att lyfta situationen i de utsatta förorterna och att han fortfarande ser det som en social utmaning i Sverige.

- Jag tycker det är synd att vi hamnar i den här diskussionstonen, säger Erik Ullenhag till Expressen.

Kan läka liberala sår

Svend Dahl anser dock att det är bra för Liberalerna som parti om kandidaterna, som egentligen står varandra ganska nära i de flesta frågor, börjar prata sakpolitik.

- Röstar liberalerna fram en ny partiledare som är vag eller otydlig då är det som upplagt för att det kommer att leda till konflikter längre fram.

ANNONS

- Om medlemmarna får så tydliga alternativ som möjligt är det långsiktigt positivt för att läka de sår som det ganska uppenbart finns inom liberalerna.

TT: Och kandidaten Johan Pehrson?

- I grund och botten är detta ett partiledarval mellan Ullenhag och Sabuni. De är två kandidater som tydligt symboliserar den interna spänning som finns inom Liberalerna och då är det naturligt att valet står mellan dem två.

TT

Fakta: Liberalernas kandidater

Erik Ullenhag

Född 1972 i Uppsala.

Han var integrationsminister i Alliansregeringen 2010–2014.

Var Liberalernas partisekreterare 2006–2010 och har suttit i riksdagen 2002–2006, 2009–2010 och 2014–2016.

Sedan 2016 är han Sveriges ambassadör i Jordanien.

Johan Pehrson

Född 1968 i Örebro.

Han var riksdagsledamot 1998–2015.

Kom in i riksdagen igen 2018 och är i dag partiets ekonomiskpolitiske talesperson.

Han var dåvarande Folkpartiets partisekreterare 2001–2002.

Han är jur. kand.

Nyamko Sabuni

Född 1969 i Burundi.

Hon var riksdagsledamot 2002–2006.

Satt i Alliansregeringen 2007–2013, bland annat som integrations- och jämställdhetsminister.

Fram tills hon tillkännagav sin kandidatur var hon hållbarhetschef på ÅF.

ANNONS