Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Partiet Vändpunkts talesperson Carl Schlyter sätter upp en partiaffisch utanför partikansliet i Gamla stan i Stockholm.

Kamp mot klockan för Vändpunkt

Krav på att EU utlyser nödläge för klimatet, ett fritt och öppet internet samt stopp för gräddfil för stora företag. Det är några av punkterna i partiet Vändpunkts valmanifest.

I en källarlokal i Gamla stan, Stockholm, presenterade Vändpunkt sitt valmanifest.

Bildat i februari som en protest mot överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern för partiet nu en kamp mot klockan. Det har dessutom betydligt mindre resurser än de etablerade partierna inför valet till EU-parlamentet.

Kreativa lösningar

- Det som är roligt med ett parti helt utan resurser är att folk är kreativa. Ett vanligt parti är vant vid att få pengar från staten men här kan det vara så att någon föreslår att "vi fixar en loppis", säger Carl Schlyter.

- Vi behöver både pengar och frivilligt arbete, engagemanget finns för frivilligt arbete. När det gäller pengar har vi fått in så att vi i alla fall kan ha lite foldrar men det är klart att det är en utmaning som andra partier inte har.

Ett av partiets största problem, att med små medel kunna konkurrera om mediers uppmärksamhet, blev också uppenbart vid dagens presskonferens. I skuggan av partiledardebatten som samtidigt pågick i riksdagen gapade i princip alla stolar tomma.

Partiet ska nu försökta övertyga väljarna med ett tiopunktsprogram där klimat- och miljöpolitik samt krav på EU om skärpt arbete mot bland annat skatteflykt står i fokus.

- Vi har ett valmanifest där vi försöker vara så konkreta som möjligt med saker som EU faktiskt kan göra. Vi tycker svensk EU-debatt ofta inte alls fokuserar på vad man kan få gjort i EU parlamentet, säger Schlyter

- Vårt fokus på att få stad och land att hålla ihop och kraftiga satsningar på landsbygden är väldigt populär har vi märkt. Många bryr sig om klimatet och miljön men först vill man ha en vårdcentral och en kommunal service.

Mindre kända

Partiets valsedel till EU-valet toppas nu av relativt okända nationalekonomen Kitty Ehn, på andra plats står före detta riksdagsledamoten Valter Mutt.

Schlyter själv, tidigare Europaparlamentariker och EU-nämndens ordförande och kanske det mest kända namnet axlar i stället rollen som talesperson.

TT: Hade det inte varit taktiskt smartare att ha dig själv som toppnamn?

- Jag tror att Valter Mutt är väldigt välkänd bland dem som vill ha social hållbarhet. Kitty Ehn är inte känd i Sverige som helhet men alla som jobbat i miljöorganisationer vet vem hon är, hävdar han.

Konkurrensen om väljarna tros nu framförallt stå med Schlyters förra detta parti – MP.

- Det finns två saker, säger Schlyter angående vad som skiljer partiet Vändpunkt från Miljöpartiet.

- Det ena är fokus är att hålla ihop stad och land. Det andra är att vi är tydligt systemkritiska mot banksystem och skuldökning samt spekulation på mat och råvaror. Det tycker vi är ensamma om inom politiken.