Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här, på Lernacken vid Öresundsbrons svenska fäste, stoppades två män från Göteborg som hade två flyktingar med sig i bilen. De dömdes senare till tre månaders fängelse för människosmuggling av normalgraden. Arkivbild.

Körde flyktingar över bron - döms till böter

En av de två män som skjutsade två flyktingar över Öresundsbron får sitt straff sänkt. Mannen dömdes till fängelse av hovrätten men överklagade till Högsta domstolen, som sänker straffet till dagsböter.

När de två männen blev stoppade vid Öresundsbron hade de med sig två flyktingar i bilen. De åtalades och dömdes till tre månaders fängelse för människosmuggling av normalgraden i hovrätten.

En av männen valde att överklaga till Högsta domstolen som ändrar domen till ringa människosmuggling. Enligt justitierådet Mari Heidenborg innebär domen en ändring av tidigare praxis.

- Vi tar bort kravet som funnits på att det måste vara fråga om nära anhörig för att brottet ska vara ringa, säger justitierådet Mari Heidenborg.

Enligt Mari Heidenborg bör kravet snarare tolkas som att man agerar utifrån ideella skäl, även i fall då det inte är nära anhöriga det rör sig om.

- För att det ska vara ringa så ska det framstå att det är av ideella skäl som man hjälper en utlänning in i landet, säger justitieråd Mari Heidenborg.

God vilja

Flera liknande mål gällande människosmuggling har varit uppe i tingsrätt och hovrätt sedan 2015, menar Mari Heidenborg. Två fall har prövats av Högsta domstolen.

I det ena var två män från Göteborg åtalade för att ha smugglat in två flyktingar i sin bil.

Enligt tingsrättens dom ska de två männen ha sett flyktingarna, som var i dåligt skick, vid en vägkant i Danmark. De ska ha bjudit flyktingarna på mat och skjutsat dem till Sverige. Vid betalstationen på Lernacken blev de stoppade och berättade då att de "kört över männen av god vilja".

- Det är vissa kriterier som ska vara uppfyllda för att det ska bedömas som ringa. Det ska ha avsett enstaka utlänning, fritt från ersättning och det ska ha varit en engångsföreteelse, säger Mari Heidenborg.

Två fall tidigare

I det andra fallet åtalades två män från Tyskland för att ha kört en flykting från Danmark till Sverige. De dömdes till böter i tingsrätten, men straffet skärptes till tre månaders fängelse i hovrätten.

Även i det fallet valde en av männen att överklaga till Högsta domstolen, som ändrar straffet till dagsböter för ringa människosmuggling.