Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linda Pira uppträder under organisationen Locker Room Talk Sveriges manifestation i Kungsträdgården för fotbollsspelaren Jimmy Durmaz, jämställdhet och ett Sverige utan rasism.

Kärlek vid Durmaz-manifestation

Kärlek, skratt och antirasism – manifestationen efter hatkommentarerna mot Jimmy Durmaz samlade hundratals som vill backa fotbollsspelaren efter hatstormen.

Lövin, liksom artister som Samir och Viktor och Linda Pira, äntrade scenen i Kungsträdgården på manifestationen på fredagskvällen. Hundratals samlades i en gemensam reaktion mot det hat och hot som fotbollsspelaren Jimmy Durmaz fick motta på sitt Instagramkonto efter att ha orsakat en frispark som ledde till mål i VM-matchen mot Tyskland som Sverige förlorade med 1–2.

"Kärlek föder kärlek"

Temat för manifestationen – antirasism och gemenskap – gick som en röd tråd genom kvällen.

- Kärleken övervinner alltid allt hat! ropade hiphopartisten Linda Pira innan hon bland annat framförde låten "Låt dem hata".

- Kärlek föder kärlek, alla ni som står här är en förebild för varandra och vårt samhälle, sade Felicia Margineanu – som arrangerade en demonstration när SD kom in i riksdagen 2010 – under sitt tal ikväll.

Kvällens arrangörer, organisationen Locker Room Talk, skapade ett evenemang på Facebook efter hatstormen mot Durmaz. Planen var dock att hålla manifestationen på Sergels torg – en plan som gick i stöpet. Polisen meddelade redan i tisdags att den inte skulle gå att genomföra, då säkerheten inte kunde säkerställas på grund av att Sergels torg för närvarande är en byggarbetsplats.

Erbjöd sig betala

Den nya platsen blev Kungsträdgården, men det var efter mycket om och men. Locker Room Talk ville nämligen inte vara där när de fick höra att hyreskostnaden var 120 000 kronor.

Spelarna i det svenska landslaget läste detta och via fotbollförbundets Håkan Sjöstrand hörde man av sig till arrangören om att man ville gå in och betala hyran. Men då hade Stockholms stad redan beslutat sig för att låta manifestationen vara i Kungsträdgården – utan att arrangören behövde betala hyran.

- Vi går inte in och betalar men vad vi gör är att de får disponera Kungsträdgården fritt. Vi har kallat in all personal vi har och bygger och flyttar om just nu, sade Roger Ticoalu, evenemangschef i Stockholms stad, till TT tidigare i dag.