Bild ur polisens 3D-film över hur lastbilen färdades på Drottninggatan.
Bild ur polisens 3D-film över hur lastbilen färdades på Drottninggatan.

Känslosamma förhör när offren mötte Akilov

För första gången har överlevande efter dådet på Drottninggatan mött den terroråtalade Rakhmat Akilov i rätten. Förhören var delvis känslosamma – och det blev tydligt att Akilov inte kommer att erkänna allt.

ANNONS
|

De första offren utsattes redan innan lastbilen rullade in på Drottninggatan, i det som i åtalet kallas zon A, enligt åklagaren. På tisdagen var det deras tur att berätta om sina upplevelser i rätten.

På Holländargatan räddade sig en man undan i vad som framstår som sista stund.

- Jag minns hur lastbilen studsar upp på trottoaren. I samma veva kommer jag ihåg att jag håller i stängslet mot kyrkogården när den passerar, visslar förbi mig, berättar han i rätten.

ANNONS

- Känslan är att den rör mig, det är inte många centimetrar.

Han bedömer att lastbilen strök förbi honom på så nära håll som 10–20 centimeter.

Mordförsök, anser åklagaren, men Rakhmat Akilov förnekar brott:

- För mig var det bara en fotgängare som gick på trottoaren, säger den 40-årige uzbeken.

Syftet var att komma till "den centrala gatan", det vill säga Drottninggatan. Enligt hans advokat Johan Eriksson fanns inget direkt uppsåt att skada eller döda innan Akilov nådde dit.

"Hörde rop"

Mannens målsägandebiträde Mari Schaub håller inte med.

- Precis som åklagaren menar jag att gärningen inleds när Akilov stjäl fordonet. Hans framfart är också så vådlig att det var ren tur att de klienter som nu hörts klarade sig så bra som de gjorde, säger hon.

ANNONS

Ett andra offer som hördes var en kvinna som klämdes mellan husfasaden och en bil som rammades av lastbilen. I det fallet misstänks Akilov för framkallande av fara för annan, något som han erkänner.

- Jag anade den i ögonvinkeln. Den kom farande bakifrån, jag hörde ljud, jag hörde rop, berättade hon.

Åklagare Hans Ihrman började också gå igenom brottsplatsens efterföljande del, zon B, vilket är Drottninggatan mellan de korsande gatorna Barnhusgatan och Olof Palmes gata. Där kördes de två första dödsoffren på – två kvinnor från Västsverige. Övervakningsbilder som spelades upp i rätten visade hur de träffades av lastbilen.

Förutom dödsoffren finns i denna zon ytterligare 15 målsägare. Akilov förnekar mordförsök i sex fall. Han erkänner att han försökt mörda fyra personer, bland annat en flicka vars pappa sliter undan henne i sista sekund. I resterande fem fall vill han återkomma med sin inställning. Sedan tidigare har han erkänt att han mördat samtliga fem dödsoffer.

Få liknande fall

Advokaten Johan Eriksson säger att han förstår att målsägare har känt sig utsatta för mordförsök.

ANNONS

- Jag ifrågasätter inte att någon gör det. Jag kan tänka mig att om jag befunnit mig där och bara sett det där, hade jag blivit rädd och säkert upplevt att det bara var tillfälliga omständigheter som gjorde att jag inte drabbades, sade han vid en pressträff.

Vad som är mordförsök rent juridiskt däremot är en ”nöt för tingsrätten att knäcka”, sade Eriksson, som påpekade att det inte finns många liknande rättsfall att luta sig mot.

TT

Fakta: Zonerna

Själva brottsplatsen vid dådet på Drottninggatan har delats in i olika zoner, och bit för bit kommer rätten under kommande veckor att gå igenom vad som hänt i var och en av dem.

Zon A: Här stjäl Rakhmat Akilov lastbilen, som står parkerad vid Adolf Fredriks kyrkogata för en varuleverans. Två målsägande, en som skadas och en som räddar sig undan i sista stund, som båda befinner sig på Holländargatan.

Zon B: Sträcker sig mellan tvärgatorna Barnhusgatan och Olof Palmes gata på Drottninggatan. Här körs de två första dödsoffren på – två kvinnor från Västsverige. Ytterligare 15 målsägare har vittnat om hur de här i sista stund lyckats hoppa åt sidan eller slita undan barn eller kompisar, och på så sätt undvikit påkörning.

Zon C: Olof Palmes gata till Kungsgatan. Här börjar gatan delas in i två av bänkar och reklampelare i mitten, vilket gör att utrymmet att fly på smalnar av betydligt. Två dödsoffer även i denna zon – en 41-årig brittisk man samt en 31-årig belgisk turist – samt tre skadade. Ytterligare totalt 27 målsägare.

Zon D: Kungsgatan till Bryggargatan. Fyra kvinnor körs på och skadas på den här delen av gatan, en av dem livshotande. I den här zonen befinner sig fler som är nära att träffas av lastbilen – 55 målsägare finns här enligt åtalet.

Zon E: Sista biten på Drottninggatan, innan färden avslutas genom att Rakhmat Akilov kraschar in i varuhuset Åhléns. Här körs en elvaårig flicka på, och hon blir det femte och sista dödsoffret. Tre kvinnor skadas och ytterligare 26 människor utsätts för mordförsök eller fara, enligt åtalet.

Zon F: Den del av varuhuset som lastbilen kraschade in i. I förhör berättar några av de femton målsägande som befann sig där inne att det plötsligt brakar till, vägg och hyllor börjar rasa och saker kastas omkring.

Fakta: Brotten i åtalet

•Terroristbrott och försök till terroristbrott.

•Mord på fem personer.

•Mordförsök, alternativt framkallande av fara för annan, på 130 personer, inklusive de tio som skadades fysiskt.

•Framkallande av fara för annan gentemot 20 personer.

Källa: Åtalet mot Rakhmat Akilov.

ANNONS