Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Juristen Cecilia Blomqvist konstaterar att det kan bli dyrt att byta bank om man ha bostadslån. Arkivbild.

Jurist om bankbyte: Bör inte ske i affekt

Vill man byta bank är det inte svårt, menar Cecilia Blomqvist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.

Att byta bank tar mellan tre och fem dagar om man har vanliga konton, eftersom bankerna har en överenskommelse om att göra det enkelt för sina kunder.

- Man kontaktar den bank man vill byta till, säger Cecilia Blomqvist.

Har man bolån med bunden ränta kan det vara värt att tänka efter ordentligt innan man byter bank, annars kan det bli en dyr historia.

Bolån hos banken

Man kan inte bara flytta över lånen, utan man måste betala en så kallad ränteskillnadsersättning om man löser dem i förtid, förklarar Cecilia Blomqvist.

- Det kan faktiskt bli ganska dyrt, du kanske måste betala 100 000 kronor för att kunna föra över lånen till en ny bank. Men vill man så är det inte svårt, säger hon.

Då lämnar man in en låneansökan till den nya banken, som därefter gör en kreditprövning. När det nya lånet beviljas löser banken det gamla lånet.

Sälja värdepapper

Konsumenternas bank- och finansbyrå får just nu många frågor från Swedbanks kunder i och med turbulensen på banken. En del gäller sparpengar och fonder.

- Har man värdepapper är det inte säkert att man kan flytta över dem från ett institut till ett annat, då måste man i stället sälja dem.

- Men vi råder ingen att handla i affekt. Värdepapper är avskilda från bankens egna tillgångar och berörs inte av vad som händer på banken.

Inte heller dina sparpengar är i fara om en bank exempelvis utreds för misstänkta brott.

- Det finns en insättningsgaranti och man behöver inte vara rädd för att banken ska ta ens pengar, säger Cecilia Blomqvist.