Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan (tv) och miljöminister Karolina Skog (mitten) träffar Allan Stutzinsky, ordförande judiska församlingen efter lördagens attack mot synagogan i Göteborg och överräcker blommor.

Judiska ordföranden: Hatet är skrämmande

Det finns ännu inga klara uppgifter om motivet till attacken mot Göteborgs synagoga. Händelsen har lett till omfattande reaktioner och fördömanden. De tre anhållna männen uppges ha kommit till Sverige från Mellanöstern i år.

Det var i lördags kväll som ett tiotal personer utanför synagogan kastade in brinnande föremål på gården till synagogan. Allan Stutzinsky blev själv ett ögonvittne. Han kom i sin bil just som de hände.

- Dådet är ett uttryck för ett bakomliggande hat, en vrede mot oss som grupp, säger han.

Tre män som misstänks ha varit inblandade greps och anhölls under natten mot söndagen. Det finns ännu inga klara uppgifter om motivet till attacken. Samtliga tre tillbakavisar via sina advokater anklagelserna.

På måndagen vällde sympatiyttringarna in till den judiska församlingen. Samordningsminister Ibrahim Baylan och miljöminister Karolina Skog kom förbi med blommor. Representanter för kommunstyrelsen var på plats. Kulturminister Alice Bah Kunke har ringt liksom moderatledaren Ulf Kristersson. Staketet utanför synagogan är fyllt med hjärtan och brev där människor uttrycker sitt stöd till församlingen.

Ändå vill Allan Stutzinsky se bortom den enskilda händelsen.

- Vi upplever ett växande hot. Vad som krävs är folkbildning och opinionsbildning. Att politiker kommer hit och visa sitt stöd är en del av det. Så det är en viktig insats, säger han.

Ett dåd om dagen

Enligt europeiska judiska organisationer sker det nu minst ett antisemitiskt dåd om dagen i Europa. Och Stutzinsky tror att Sverige står inför stora utmaningar

- Det finns en stark och ingrodd antisemitisk kultur i mellanöstern, särskilt i arabvärlden. Men jag tror och hoppas att vi här har en förmåga att lära alla dem som kommer hit hur ett demokratisk och öppet samhälle fungerar.

Allan Stutzinsky berättar att han under gårdagen blev kontaktad av en palestinsk grupp.

- Det var absolut personer som utan någon som helst tvekan förstod hur ett öppet samhälle kan och ska fungera. Det ger hopp, säger han.

Försök till mordbrand

Enligt flera medier är de tre anhållna utländska män som är 18, 20 och 21 år gamla. Tidningen Expo skriver att männen kommit till Sverige under 2017 från länder i Mellanöstern. De är misstänkta för försök till mordbrand. 18- och 21-åringen är anhållna på sannolika skäl, 20-åringen är skäligen misstänkt. Det kan eventuellt bli fråga om att skärpa rubriceringen.

- Jag kan inte säga så mycket än. I nuläget finns det inte något som tyder på kopplingar till högerrörelsen. Jag hoppas att jag under morgondagen (tisdag) kan ta ställning till om de ska begäras häktade eller inte, säger åklagaren Stina Lundqvist.

Säpo är inkopplat för att hjälpa Göteborgspolisen med utredningen av brandattentatet, men vill inte kommentera närmare vad hjälpen består av.