Situationen på landets häkten har varit ansträngd under våren, konstaterar Justitieombudsmannen. Arkivbild.
Situationen på landets häkten har varit ansträngd under våren, konstaterar Justitieombudsmannen. Arkivbild.

JO: Ansträngd situation på landets häkten

Situationen på många av landets häkten har varit ansträngd under våren, konstaterar Justitieombudsmannen (JO). Nu vill JO ha svar från Kriminalvården om när platssituationen kan förbättras.

ANNONS
|

Den senaste tiden har det rapporterats flitigt om överbelagda häkten och anstalter. Det ledde till att chefsjustitieombudsmannen Elisabeth Rynning beslutade att granska situationen. Under våren har JO genomfört inspektioner på åtta häkten samt på riksmottagningen vid Kumla anstalt.

- Vi kan konstatera att platssituationen i häkten varit ansträngd under den tidiga våren, säger Karl Lorentzon, biträdande enhetschef vid JO.

ANNONS

Till exempel låg beläggningsgraden vid Helsingborgs häktesfilial Berga under några dagar i april på mellan 109 och 116 procent.

Dubbelbeläggning i cellerna

Häktena har använt olika lösningar för att klara av trycket. Bland annat har besöksrum använts och i en del fall har det varit dubbelbeläggning i cellerna. Och häktet i Falun har vid ett antal tillfällen i år varit stängt för intag.

- Som regel är cellerna avsedda för en person. Stoppar man in två intagna i en cell ger det vissa utmaningar, säger Karl Lorentzon.

Intagna har berättat att det är jobbigt att dela ett litet utrymme även om en del sagt att tiden går fortare.

Rädsla och obehag

Riksmottagningen på Kumla har sedan i slutet av fjolåret nästan fördubblat sina platser. Det har skett genom att 30 av cellerna kan dubbelbeläggas.

De intagna placeras enligt principen att de som är sist in får dela cell utan att det tas någon hänsyn till vad de är dömda för.

- Det är intagna som berättat för oss att de kände rädsla och obehag inför att dela cell med någon som man kanske inte vet vad den är dömd för, säger Karl Lorentzon.

ANNONS

JO har nu ställt ett antal frågor till Kriminalvården, bland annat när myndigheten bedömer att platsbehovet kan tillgodoses av ordinarie platser. Kriminalvården ska svara senast den 2 september.

TT

Fakta: JO:s inspektioner

Under våren Justitieombudsmannen inspekterat åtta häkten. Det rör sig om häktena i Växjö, Karlskrona, Kalmar, Malmö, Trelleborg, Nyköping, Falun samt Helsingborgs häktesfilial Berga.

Även riksmottagningen vid anstalten Kumla har inspekterats.

Källa: Justitieombudsmannen

ANNONS