Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

JK Mari Heidenborg lägger ned förundersökningen om förtal mot 16 ansvariga utgivare. Arkivbild.

JK lägger ned förundersökning mot 16 utgivare

Justitiekanslern lägger ned brottsförundersökningen mot 16 ansvariga utgivare runt om i Sverige gällande förtal. Branschorganisationen Tidningsutgivarna och en expert på tryckfrihet välkomnar beslutet.

Den uppmärksammade förundersökningen inleddes i december 2018, med anledning av en notis från TT Nyhetsbyrån som vidareförmedlade uppgifter från en tidning.

Uppgifterna, som senare visade sig felaktiga, handlade om att en skolbussförare skulle ha visat skolelever porrfilm. Filmen visade sig i stället vara en romantisk komedi. Nyhetsnotisen publicerades av en lång rad medier, vilket ledde till att Pressens opinionsnämnd (PON) i oktober 2018 fällde Aftonbladet, Expressen, Metro, Norran och Svenska Dagbladet för brott mot god publicistisk sed.

JK beslutade att inleda förundersökning om yttrandefrihetsbrottet förtal mot de fem medier som fällts av PON samt mot ytterligare elva, med hänsyn till uppgifternas art samt att dessa spridits på ett mycket stort antal webbplatser.

Sedan årsskiftet gäller nya regler som anpassats med tanke på nätpubliceringar, och som ger den utgivare som inom två veckor efter underrättelse från JK plockar bort presumtiva förtalsuppgifter äldre än ett år från databasen, ansvarsfrihet.

Varierande motivering

JK:s motivering till att lägga ned brottsutredningen varierar. I en del fall har informationen tagits bort från webbplatserna för mer än sex månader sedan, och därmed gäller preskription, konstaterar myndigheten. I andra fall har utgivarna plockat bort uppgifterna enligt den så kallade två veckors-regeln – och kan därmed inte längre hållas ansvariga.

Vad gäller tre utgivare som självmant plockat bort uppgifterna är åtal ut allmän synpunkt inte påkallat, trots att dessa inte omfattas av ansvarsfrihet enligt två veckors-regeln, resonerar myndigheten. På två webbplatser ligger uppgifterna kvar, men har redigerats för att bland annat förhindra identifiering.

"Klok bedömning"

Tidningsutgivarna (TU) välkomnar JK:s beslut att lägga ned utredningen.

- Jag tycker att det är en klok bedömning utefter det nya regelverket och jag har stor respekt för att det är ny lagstiftning som ska prövas, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på TU.

TU har dock synpunkter på två veckors-regeln, som kan leda till att den utgivare som självmant tar bort uppgifter tidigare kan åtalas för förtal, och vill att regeringen i ett tilläggsdirektiv följer upp och utvärderar effekterna.

- Det finns en risk för att vissa utgivare känner sig tvingade till att avpublicera något som JK skickar underrättelse om, i syfte att undvika en förtalsprocess och kanske fällande dom, säger Jeanette Gustafsdotter.

"Olycklig regel"

Nils Funcke, författare och tryckfrihetsexpert, anser att JK aldrig från början skulle drivit ett förtalsmål i fallet.

- JK ska bara gå in i ömmande fall, och det var inte motiverat här. Chauffören var anonymiserad, och publiceringen var inte så omfattande att JK bör gå in, säger Funcke.

Han är orolig över att det nya regelverket kan leda till en fegare journalistik, och att JK:s personliga uppfattningar får stort spelrum.

- Det är en olycklig regel som är främmande i vår tryckfrihetstradition. Nu finns det konkreta exempel på att den ska bort.

TT har utan framgång sökt JK.