Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Schimpansforskaren Jane Goodall har hunnit bli 84 år. Hon fortsätter att kämpa för de vilda djuren på jorden.

Jane Goodall fortsätter kämpa för naturen

Jordens natur håller på att förstöras, men det finns fortfarande hopp.

Hon ska presentera boken Perpetual Calendar of Life som hon skrivit tillsammans med naturfotografen Mattias Klum.

Boken är ett praktverk med bilder på naturens under och med citat från de båda författarna som åskådliggör deras relation till jordens vilda platser och deras invånare

Jane Goodall blev berömd när hon som ung naturforskare på 1960-talet studerade de vilda schimpanserna i nationalparken Gombe i västra Tanzania. Hon var först i världen med att tränga in i våra närmaste släktingars liv.

- De ägnar sig åt krig och kärlek precis som vi. Sådant är inte unikt för människan som man trodde när jag startade studierna. Schimpanser har personligheter precis som människor, säger hon.

Äkta känslor

Idag, vid 84 års ålder, studerar hon inte längre schimpanser i fält. Istället lägger hon all energi på att försöka rädda så mycket biologisk mångfald och natur som möjligt, bland annat genom sin egen organisation, Jane Goodall Institute.

Hon säger att det viktigaste kanske är att nå ut till unga människor innan de hunnit bli ignoranta, för om inte människorna lär sig älska naturen för dess egen skull blir det extremt svårt att hejda den pågående utplåningen av andra arter.

- Människan har ett fantastiskt intellekt, men det måste kombineras med en äkta känsla för naturen, säger hon.

Naturens läkkraft

Goodall påpekar att naturen har en fenomenal förmåga att återhämta sig bara den får chansen.

- Vi befinner oss mitt i ett massutdöende, helt orsakat av oss själva. Vi har ett val, men det finns ett antal extremt svåra hinder som vi måste tackla om vi ska kunna rädda det som finns kvar. Korruptionen på många platser i världen är ett sådant hinder, människors ovilja att betala några cent extra för att nå ekologisk hållbarhet ett annat.