Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalernas partiledare Jan Björklund (L) intervjuas efter statsministeromröstningen i riksdagen.

Jan Björklund: En formidabel hatkampanj

Liberalernas nej till Ulf Kristersson (M) som statsminister har retat upp en del. Partiledaren Jan Björklund säger att han aldrig upplevt något som liknar den hatkampanj han mötts av den senaste tiden.

- Liberalerna och jag själv har utsatts för en formidabel hat- och hetskampanj de senaste veckorna. Inte från den moderata partiledningen, men från den svenska högerns svans. Under mina 25 år i politiken har jag inte upplevt något liknande, sade Jan Björklund i riksdagens kammare.

Oerhört grovt

Efter omröstningen kommenterade Björklund de reaktioner han mötts av:

- Det är främst i sociala medier och det är så grovt så jag väljer att inte återge det. Men det är oerhört grovt. Jag har varit med i 25 år i politiken och har ju upplevt, naturligtvis, den här typen av kampanjer förut. Men det här slår alla rekord.

Enligt Jan Björklund är det inte inifrån partierna som meddelandena kommer utan från mer perifera sympatisörer med partierna eller deras åsikter.

- Det är ju inte från moderata partifunktionärer utan det är svansen från den svenska högern som gör detta.

Kontakt med Säpo

TT: Kan detta få praktiskt betydelse för politiken?

- Nej det gör det väl inte, men det är naturligtvis inte demokratins stoltaste stund, de här hatkampanjerna.

Liberalernas presschef Elin Boberg vill inte svara direkt på om det gjorts någon polisanmälan gällande hoten.

- Vad det gäller Jan Björklunds säkerhet så har vi kontinuerlig kontakt med Säpo och riksdagens säkerhetstjänst.

Centerledaren Annie Lööfs pressekreterare Hannes Hervieu kommenterar inte om hat och hot som riktats mot partiet under specifikt de gångna veckorna men skriver i en kommentar till TT att de under lång tid varit utsatta för det.

"Centerpartiet och Annie Lööf har under lång tid markerat mot de växande populistiska och främlingsfientliga krafterna, så vi har också under lång tid mött mycket hat från dessa grupper."