Fem personer misstänks för inblandning i en jaktbrottshärva. En av dem är en känd företagsledare, här under häktningsförhandlingen mot honom (pixlad).
Fem personer misstänks för inblandning i en jaktbrottshärva. En av dem är en känd företagsledare, här under häktningsförhandlingen mot honom (pixlad).

Jakthärva avslöjades med avlyssning

Flera personer har häktats misstänkta för att illegalt ha dödat lodjur och varg. I utredningen har polisen använt telefonavlyssning. En av de inblandade är en känd företagsledare.

ANNONS
|

I fredags slog polis och åklagare till efter en tids spaning. Fyra personer greps och anhölls misstänkta för bland annat grovt jaktbrott. En femte misstänkt anhölls i sin frånvaro.

Enligt åklagaren ska en varg ha blivit jagad den dagen, men någon djurkropp har inte hittats.

- Jag bedömer det som säkert att den har dödats, säger Lars Magnusson.

ANNONS

Telefonavlyssning

Det var tips som gjorde att polisen kom nätverket på spåren. Polisens nationella operativa avdelning (Noa) har arbetat med utredningen under flera månader.

"Det har varit ett effektivt polisarbete där vi under utredningen har använt flera av Noas specialistkompetenser", säger Filippo Bassini, chef för artskyddsbrott vid Noa, i ett pressmeddelande.

Polisen har använt hemliga tvångsmedel, bland annat telefonavlyssning.

Gruppen misstänks för att illegalt ha jagat och dödat lodjur och varg. Det rör sig om minst nio djur, varav fyra vargar. Åklagaren bedömer att åtminstone tre vargar har dödats.

- En del djur kan ha kommit undan, säger Lars Magnusson.

Det finns även misstankar om att kungsörn har dödats, men de misstankarna tog åklagaren inte med i häktningsframställningarna.

Polisen har bland annat beslagtagit vapen, kläder och elektronisk kommunikation. Enligt åklagaren har det inte hittats några djurkroppar som med säkerhet går att koppla till illegal jakt.

- Man har tagit några lodjursfällar i beslag för att undersöka dem, men det är inte alls säkerhet att de är illegalt jagade, säger Lars Magnusson.

ANNONS

Framgångsrik företagsledare

En av de misstänkta är en framgångsrik industriman i 70-årsåldern. Lars Magnusson anser att han har varit drivande i gruppen.

- Alla i dag häktade är ju anställda i företag där han är företagsledare, säger han.

Under tisdagen hölls häktningsförhandlingar mot de misstänkta i Västmanlands tingsrätt i Västerås. Företagsledaren häktades på sannolika skäl misstänkt för grovt jaktbrott och som skäligen misstänkt för grovt jakthäleri. Han nekar till brott.

I åklagarens häktningsframställan framkom att mannen även misstänktes för förberedelse till grovt jaktbrott.

- Där fann tingsrätten att det inte fanns skäl att häkta honom för det brottet, säger företagsledarens försvarare Sven Severin efter förhandlingen.

TT: Hur ser du på bevisningen i det här målet?

- Vi har inte fått ta del av så mycket bevisning, det är mer påståenden än så länge. Så det får bli en senare fråga att bedöma det, säger Severin.

ANNONS

Alla förnekar brott

Även tre andra män häktades under tisdagen. Samtliga förnekar brott.

En man i 60-årsåldern misstänks för grovt jakthäleri. Han häktades som skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden. En man i 50-årsåldern häktades som skäligen misstänkt för grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott. Han är även häktad misstänkt för förgöring, grovt brott. Det innebär att man sprider gift som kan vara en fara för djur eller växter.

Dessutom häktades en man i 30-årsåldern misstänkt för grovt jaktbrott och förberedelse till detsamma.

I måndags hölls en häktningsförhandling mot mannen som var anhållen i sin frånvaro. Tingsrätten bedömde att han inte skulle häktas och anhållningsbeslutet hävdes.

TT

Fakta: Jaktbrott

Den som gör sig skyldig till grovt jaktbrott kan dömas till fängelse i lägst sex månader och som högst fyra år.

När rätten bedömer om brottet är grovt beaktar den särskilt om det exempelvis avsåg ett hotat, sällsynt eller annars särskilt skyddsvärt vilt, eller om det utförts vanemässigt eller större omfattning. Om brottet utförts med otillåten hjälp av ett motordrivet fortskaffningsmedel eller med en särskilt plågsam jaktmetod är också sådant som gör att brottet kan ses som grovt.

Källa: Riksdagen

ANNONS