Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/27

"Jag vill bara veta vad som hänt henne"

Försvunna Kim Walls vänner över hela världen vaknade upp till nyheten om att hon är försvunnen. – Jag vill bara veta vad som har hänt henne, säger vännen Mengwen Cao.

GP når Mengwen Cao över telefon till Brooklyn strax efter att hon vaknat. På morgonen har hon nåtts av meddelanden från Kims vänner över hela världen som undrar vad som hänt deras kompis och kollega. Flera har efterlyst henne på sociala medier. 

– Vi pratade för bara några veckor sedan. Kim sa att hon planerade att flytta tillbaka till Kina tillsammans med sin kille. Jag funderade på om även jag skulle åka tillbaka en stund – vi pratade om att hitta något att jobba på tillsammans igen. 

LÄS MER: Journalisten Kim Wall försvann spårlöst i Östersjön

Knöt snabbt vänskapsband

Mengwen Cao, som är foto- och videograf, och Kim Wall träffades förra sommaren och blev snabbt vänner efter att deras dåvarande chef förde dem samman för ett jobb i Kuba. Just det jobbet blev inte av, men så sent som i januari i år jobbade de tillsammans med en artikel om Kinas feminister som demonstrerar mot president Trump.

– Kim älskade subkulturer och hon hade en otrolig förmåga att hitta unika historier och vinklar. Hon var en fantastisk berättare. 

– Jag vill bara veta vad som har hänt henne. Jag hoppas att hon är okej, och att hon återfinns snart.    

"Hon var del av ett internationellt nätverk"

Lindsey Parietti lärde känna Kim Wall under en utbildningskurs för journalister med organisationen IWMF (The International Women's Media Foundation). 

– Jag beundrade henne. Efter att vi tillbringat de där dagarna med IWMF i Kenya så kände jag starkt att det här är en person jag vill spendera mer tid med, både privat och professionellt.

Lindsey Parietti, själv från USA, är bosatt i Bristol i Storbritannien och säger att Kim Wall med sin bakgrund ingick i ett internationellt nätverk av journalister och publicister. Lindsey nåddes av nyheten att vännen och kollegan är försvunnen då IWMF skickade ut ett pressmeddelande.

– Kim jobbade över hela världen och hade vänner och kollegor från jordens alla hörn, säger hon. 

Svenska journalistförbundet följer händelsen

Kim Wall har tidigare arbetat för prestigefyllda tidningar som The New York Times, The Guardian, Time och The Independent. Under valet i USA frilansade hon dessutom för Sveriges Radio då hon valvakade med Republikanska kvinnoklubben i New York.

Journalistförbundet i Sverige följer händelseutvecklingen och har uttryckt sin medkänsla för Kims familj.

– Vi är bestörta över att en av våra kollegor saknas, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i ett uttalande.

Omständigheterna kring hennes försvinnande är ännu oklara. Samtidigt har uppfinnaren Peter Madsen häktats, misstänkt för att ha orsakat svenskans död. Han var inledningsvis misstänkt för mord, men domaren har mildrat brottsrubriceringen till att Madsen är misstänkt för att ha orsakat Kim Walls död.