Första fallet av coronaviruset har upptäckts i Jönköping.
Första fallet av coronaviruset har upptäckts i Jönköping. Bild: Johan Nilsson / TT

Jönköpingskvinna smittades under resa i Kina

En patient på i Jönköping har bekräftats bära på det fruktade coronaviruset. Kvinnan är nyss hemkommen från Kina och hålls nu isolerad på sjukhuset.

ANNONS
|

En kvinna som besökt staden Wuhan i Kina, där utbrottet av det nya coronaviruset tros ha sitt ursprung, vårdas på Ryhovs sjukhus i Jönköping.

Under fredagen meddelade Folkhälsomyndigheten och Region Jönköping att kvinnan är smittad av viruset. Hon hålls nu isolerad på sjukhusets infektionsklinik.

Region Jönköping meddelar att kvinnan landade i Sverige 24 januari och var då symtomfri. Efter några dagar började hon hosta och kontaktade vården. Personal vid regionen arbetar nu med att kartlägga eventuella kontakter som kvinnan kan ha haft efter att hon kom till Sverige.

"Inte allvarligt sjuk"

Enligt regionen och Folkhälsomyndigheten är kvinnan "inte allvarligt sjuk".

ANNONS

Folkhälsomyndigheten har utfört ett 20-tal analyser av prover från personer som har fått luftvägssymtom efter att ha vistats i det drabbade området i Kina. Ett positivt fall har påvisats – det i Jönköping.

– Det är inte oväntat med ett eller enstaka fall med tanke på att vi reser mycket och det ingick i våra bedömningar att det skulle kunna hända. Liknande fall har också identifierats i ett flertal andra länder, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

ANNONS