Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smok wawelski var det största rovdjuret i Europa för 210 miljoner år sedan.

Jättereptilen Smok levde på ben

Analyser av 210 miljoner år gamla koproliter - fossilt bajs - har avslöjat dieten hos den väldiga rovreptilen Smok wawelski som levde i Europa vid den tiden. Forskarna konstaterar att besten i hög grad levde på ben, precis som en nutida hyena.

Koproliterna, som hittats i södra Polen, har analyserats med synkrotrontomografi, en typ av röntgen som blottar de inre delarna av fossilen.

Röntgenbilderna visar att koproliterna består till hälften av benbitar från bytesdjuren som Smok livnärde sig på – bland annat väldiga salamanderliknande amfibier och ungdjur av den kolossala däggdjursreptilen Lisowicia.

Dessutom hittades några av rovreptilens egna tänder i koproliterna. Dessa var krossade vilket antyder att bestens tandgarnityr tog rejält med stryk av bendieten.

Smoks liv blottlagt

- Tänderna gick sönder när djuren tuggade på benen. För oss skulle något sådant inte ha varit så bra, men hos Smok, liksom hos andra reptiler, byttes förstörda tänder snabbt ut mot nya som växte fram, säger Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi vid Uppsala universitet, och en av forskarna bakom studien.

- Det viktigaste med upptäckten är att den gett oss en bild av Smoks liv. Ett skelett härrör från ett dött djur, men koproliter är rester efter ett levande djur. Det är det som är så spännande med koproliter. Man vet aldrig vad man kan vänta sig när man undersöker dem.

Ytterligare bevis för Smoks bendiet har hittats i området, exempelvis nötta tänder, fossila spyor med benrester och ben från bytesdjur med bitmärken.

Drag av Tyrannosaurus rex

Smok tillhörde arkosaurierna, samma gren på reptilträdet som krokodiler och dinosaurier. Exakt var den hör hemma på trädet är oklart, men den var det största rovdjuret i Europa i slutet av triasperioden för 210 miljoner år sedan, med en längd på sex meter och en vikt på drygt ett halvt ton.

- Funktionellt är Smok som en rovdinosaurie, och det fanns dinosaurier vid den här tiden, vilket betyder att Smok kan vara en sådan. Men det kan också vara en krokodilsläkting, säger Ahlberg.

Han är fascinerad av djurets huvud, som var väldigt massivt.

- Det liknar huvudet hos Tyrannosaurus rex som levde långt senare, säger han.