Forskare har upptäckt en ny jättebakterie som fått namnet Thiomargarita magnifica.
Forskare har upptäckt en ny jättebakterie som fått namnet Thiomargarita magnifica. Bild: Olivier Gros/Lawrence Berkeley National Laboratory /TT

Jättebakterie hittad – syns med blotta ögat

Forskare har upptäckt vad de menar är världens största bakterie – en centimeter lång. Och den utmanar rådande teorier.

ANNONS

Bakterier är som bekant pyttesmå – så små att de bara kan ses med mikroskop. Men nu rapporterar forskare om en upptäckt som de anser omkullkastar rådande teorier kring bakterier.

På sjunkna löv i mangroveträsken i Karibien har de hittat en ny bakterieart som de menar är den överlägset största som hittills påträffats.

Bakterien, som fått namnet Thiomargarita magnifica, kan ses med blotta ögat och är i genomsnitt en centimeter lång, något som förvånade forskarna:

– Den kan växa sig större än man trott var teoretiskt möjligt, sade forskaren Jean-Marie Volland på en pressträff där fyndet presenterades.

Jämfört med en normalstor bakterie är den nya arten enorm, förklarade han:

ANNONS

– Det är som om vi människor skulle träffa på en annan människa lång som Mount Everest.

Det nya fyndet rapporteras i den vetenskapliga tidskriften Science.

Något annat som förvånade forskarna var hur komplex bakterien var. Vanligtvis flyter bakteriers dna, arvsmassa, fritt inuti cellen, men här var det förpackat i ett slags strukturer omgivna av membran.

Det är en viktig observation eftersom man hittills trott att detta bara förekom hos eukaryota celler som är byggstenarna i människor, djur och växter, berättade Jean-Marie Volland på pressträffen.

ANNONS