Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, ska inleda ett omfattande tillsynsärende efter att ha tagit emot 24 anmälningar mot socialnämnden i Gnesta. Arkivbild.
Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, ska inleda ett omfattande tillsynsärende efter att ha tagit emot 24 anmälningar mot socialnämnden i Gnesta. Arkivbild. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Ivo granskar äldreomsorg i Gnesta

ANNONS

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har hittills i år tagit emot 24 anmälningar mot socialnämnden i Gnesta. Den höga siffran har fått myndigheten att inleda ett omfattande tillsynsärende, skriver Södermanlands Nyheter.

En majoritet av anmälningarna handlar om kommunens individ- och familjeomsorg, enstaka anmälningar rör även äldreomsorg och funktionshinder.

– Vi har även haft en del synpunkter tidigare på individ- och familjeomsorgen i Gnesta som vi har granskat, där kan man säga att vi gör en uppföljning nu, säger Inger Larsson, handläggare på Ivo, till SN.

Ivo-anmälningar utreds i normalfallet av kommunerna själva, en mer omfattande tillsyn av Ivo innebär att myndigheten i efterhand undersöker om kommunen har gjort rätt i varje enskilt fall.

ANNONS

Socialnämndens ordförande Ingrid Jerneborg Glimne (M) välkomnar en granskning.

– Men det är väldigt allvarligt att vi får så mycket kritik från Ivo. Det är något vi behöver jobba vidare med, det har jag tagit upp i flera sammanhang, säger hon till tidningen.

ANNONS