Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Stefan Löfven (S). Arkivbild.

Ipsos: S nere på 27 procent

ANNONS
|

Socialdemokraterna är nere på 27 procent från att ha legat på 32 procent i december, enligt Ipsos marsmätning som publiceras i Dagens Nyheter.

Stödet för M, KD och SD är nu fem procentenheter större än för de fyra partier som slutit upp bakom januariavtalet. Tillsammans får de förstnämnda 47 procent stöd medan S, C, MP och L får 42 procent.

- De bakomliggande väljarrörelserna är i första hand Socialdemokraternas nedgång och Kristdemokraternas uppgång, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

ANNONS

Han beskriver det som att Socialdemokraterna befinner sig i en "opinionsmässig utförsbacke". I övrigt är förändringarna små i opinionen. Sedan valet är Vänsterpartiet en av vinnarna med nu 10 procent av väljarstödet.

1529 röstberättigade väljare deltog i enkäten som gjordes den 12–25 mars.

TT

Fakta: Marsmätningen

Ipsos har den 12–25 mars intervjuat 1529 röstberättigade väljare. 500 intervjuer gjordes per telefon med ett slumpmässigt urval. 1029 gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

Siffrorna inom parentes redovisar resultat i februarimätningen.

Socialdemokraterna 27 (28)

Sverigedemokraterna 19 (19)

Moderaterna 18 (17)

Vänsterpartiet 10 (10)

Kristdemokraterna 9 (9)

Centerpartiet 8 (8)

Liberalerna 4 (4)

Miljöpartiet 4 (4)

Syftet med kvoturval är att säkerställa representativiteten hos de svarande. Eftersom kvoturval tillämpas kan inte felmarginaler beräknas på traditionellt sätt.

Frågan som ställdes: ”Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?”.

DN redovisar väljarstöd avrundat till heltal för att undvika fokus på små förändringar som kan vara slumpmässiga. Opinionsmätningar är alltid förknippade med viss osäkerhet. För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Källa: Dagens Nyheter/Ipsos

ANNONS